UZMANLARA GÖRE SAVAŞIN GİDİŞATI VE BAYRAKTAR TB-2 ŞARKISI

0

JANES DEFENS’E GÖRE UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ… 

Oğuz HAKSEVER

Askeri alanda dünyanın önde gelen dergilerinden Janes Defense uzmanları açık kaynaklardan aldıkları bilgiler ışığında Ukrayna’daki savaşı değerlendirdiler. Buna göre, savaş ilk bakışta Ruslar açısından iyi gitmiyor. Uzmanlara göre, Rusların Lojistik, harekat planı ve manevra, haberleşme ve elektronik savaş konularında sıkıntıları var.
Janes Defense uzmanları Hugh Williams, Tom Bullock, James Rands ve Amil Kaplasky’ın potcast olarak yayımlanan söyleşilerinde ortaya koydukları analizleri şöyle özetlemek mümkün:

LOJİSTİK
Kullanım süresi geçmiş tayınlar…
Uzmanlara göre, Rusların Ukrayna işgalinde lojistik açısından ciddi sıkıntıları var. Rus askerlerin ele geçirdikleri yerlerdeki marketleri yağmalarken ağırlıklı olarak gıdaya yönelmeleri ciddi ikmal sıkıntılarına delil olarak gösteriliyor. Uzmanlar ayrıca savaş bölgesinden yayımlanan görüntülerde Rus askerlerin tayın olarak kullanım süresi geçmiş 7 yıllık gıdaları tüketmek durumunda olduklarını da saptamışlar. Rusların lojistik sıkıntılarını ortaya koyan bir başka durum ise yakıtsızlıktan terkedilen ve Ukraynalıların eline geçen askeri araçlar. Ruslar hızlı ilerleyerek ikmal hatlarının mesafesini uzattılar; bu da sorunlara yol açtı.

Kiev yakınlarındaki Bucha’da yolda trafik sıkışıklığına uğrayan ve tahrip edilen Rus askeri konvoyu.
Rus Ordusu ile ilgili bu ve benzeri fotoğraflarda askerlerin tayınlarının 7 yıllık ve son kullanım tarihlerinin geçkin olması uzmanların gözünden kaçmadı.

HAREKAT PLANI VE MANEVRA
Sivil direniş hesapta yoktu…

Janes Defense uzmanlarına göre, Rusların lojistik sorunları aslında harekat planlarının ve birlikler arasındaki koordinasyonun iyi olmamasından kaynaklanıyor. Ukrayna coğrafyasında Rus mekanize taktik tabur grupları, tank trafiğinin tıkanmaması için karayolları boyunca dağınık çatışmak zorunda kalıyorlar. Bu da söz konusu birlikleri Ukrayna pusularına karşı açık hale getiriyor. Rusların VDV olarak bilinen seçkin hava indirme birlikleri bekleneni veremedi. Ayrıca Rus generalleri ve askeri planlamacıları, Ukrayna kara birliklerini küçümseyerek yanlış değerlendirdiler. Janes Defense dergisi uzmanlarına göre, Ruslar, Ukraynalı sivillerin direnmeyeceği görüşündeydi ve planlarını buna göre yapmışlardı. Ancak çok iyi ve yeterli silahlandırılmış siviller Ruslar açısından şaşırtıcı bir direniş ortaya koyuyorlar.
Bu arada Ukraynalıların son Kırım krizinden askeri açıdan ciddi dersler çıkardıkları ve bu savaşta artık yığın halinde değil, dağınık birliklerle savaşmayı yeğledikleri belirtiliyor.

HABERLEŞME VE ELEKTRONİK SAVAŞ
Sivil hayattan satın alınan bireysel cihazlarla haberleşme…

Savaş bölgesinden gerek Ukrayna gerekse Rusya kaynaklı fotoğraf, görüntü ve haberleri değerlendiren uzmanlar, Rusların kendi aralarındaki haberleşmelerin şifrelenmediğini belirtiyorlar. Hatta uzmanlara göre, Rus askerleri haberleşme için sivil hayattan aldıkları cihazları kullanıyorlar. Bu durum ayrıca Rus ordusunda geniş çapta frekans karmaşasına  yol açabilir. Kuşkusuz şifrelenmemiş, kriptosuz haberleşme hemen hemen aynı dili konuşan Ukraynalılar için çok elverişli bir durum ortaya çıkarıyor.

Ukrayna’daki Rus askerlerinin kullandıkları haberleşme cihazlarının sivil hayattan satın alınma olmaları, uzmanların dikkatini çekti. Üstelik Rus Ordusu’nun, şifresiz haberleşme yüzünden ciddi sıkıntılar yaşadığı iddia ediliyor.

HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ
Ve Bayraktar için şarkı….

Ukrayna işgalinde hava muharebesi veya hava saldırısı açık kaynaklarda pek görülmüyor. Zayıf bir ihtimal de olsa bundan Rusların hava üstünlüğünü tam olarak ele geçiremedikleri sonucu çıkarılabilir. Uzmanlara göre, karada ciddi mekanize harekatlar var ama açık kaynaklarda bu harekatları havadan destekleyecek ünlü SU-25 kara destek uçakları pek gözlenmiyor.

Ukraynalılar Rus Hava Kuvvetleri’nin kara birlikleri için yakın hava destek uçaklarından olan Su-25’lerden bazılarını düşürdüklerini açıkladılar. NATO’da “Kurbağa Ayağı” olarak bilinen bu uçakların Ruslar tarafından neden fazla kullanılmadıkları uzmanların yanıt aradıkları sorular arasında. Kuşkusuz Ukraynalılar da bu hava araçlarına sahipler.

Janes Defense uzmanlarının potcast açık oturumunda Türkiye’nin Ukrayna’ya sattığı Bayraktar TB-2’ler de gündeme geldi. Hugh Williams, Tom Bullock, James Rands ve Amil Kaplasky, Azerbaycan Ermenistan çatışmasında önemli rol oynayan Bayraktar TB-2’lerin Ukrayna’da oyun değiştirici olamayacağı görüşündeler. TB-2’ler, nokta hedeflerde çok başarılı ancak Ukrayna’da olduğu gibi büyük konvoylara saldırma amaçlı tasarlanmadılar.

Yine de ülkelerinin işgalinde Bayraktar TB-2’ler çok popüler. TB-2’ler için şarkı da yapıldı. Son Antalya toplantısında Rusya’yı protesto eden Ukraynalıların da dilindeydi.

Şarkının Ruslar için iğneleyici sözleri, Kremlin’e Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar satmasını sürekli hatırlatacak cinsten…

Önce şarkı ve klip;

Sonra da Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya’da tarafların dışişleri bakanları arasındaki görüşmeler sırasında Atatürk Anıtı ve Türk bayrağı altında aynı şarkıya eşlik eden Ukraynalı protestocular:

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here