Haftanın Kitabı/“Anılar ve Yanılsamalar” Jim Carrey ve Dana Vacnon

0

Haftanın Kitabı

Anılar ve Yanılsamalar” Jim Carrey ve Dana Vacnon

Siz sevgili okuyucularıma, “Anılar Ve Yanılsamalar” kitabından bahsetmeden önce Jim Carrey hakkında birşeyler söylemek istiyorum.

Jim Carrey adını duyunca müthiş bir mizah ve doğuştan bir oyunculuk yeteneği, birbirinden bağımsız hareket eden yüz kasları ve harika jestler, mimikler, müthiş dans ve müzik yeteneği kısacası bir oyuncuda olması gereken herşey geliyor aklıma. Jim Carrey bir komedyen olarak bir çok dram filminde rol almıştır. Bu filmlerden bazıları “Eternal Sunshine Of Spotless Mind” filmin konusu: Clementine Kruczynski (Kate Winslet) ile Joel Barish (Jim Carrey) bir kumsalda tanışırlar. Birbirlerinden çok farklıdırlar. Joel, içine kapalı ve mantıklı; Clementine, dışa dönük ve içgüdüleriyle hareket eden biridir. Birbirlerini severler. Sonra zamanla sorunlar başlar.

Ayrıca filmde Clementine’in saç renginin sürekli değişimi; ilişkideki süreyi ve duyguyu gösterir. İlk tanıştıklarında yeşil: ilişkilerinin yeni ve taze olduğunu, ilk başladıklarında kırmızı: sevgilerinin sıcaklığını ve giderek renginin solması bu ateşin giderek sönmesi ile turuncuya dönüyor. Son dönemlerinde ise mavi: daha soğuk, daha depresif bir renge boyuyor saçlarını.

“Truman Show” filmin konusu: Truman Burbank, kartpostalları aratmayacak güzellikte bir adada yaşamaktadır. Bir işi, evi ve çok sevdiği karısı vardır. Ancak Truman dışında herkes bunun bir oyun olduğunu bilir. Truman’ın yaşamı gerçek sandığı bu stüdyolarda tam otuz yıldır, aralıksız olarak ve reklam vermeden bu yaşamı 24 saat boyunca canlı olarak televizyonda yayınlanmaktadır.

Truman’ın annesi, babası ve eşi kısacası tüm ailesi de sahtedir. Çocukluğunda bile dış dünyanın olmadığı Truman’a ikna edilmeye çalışılmıştır. Okullarında kaşiflik gibi dış dünyanın görülmesine sebep olacak meslekleri özenmesine izin verilmemiştir. Bir gün sudan korkutulmaya çalıştırılmak için ve sahte babasının bu sahte hayatı sürdüremeyeceğini söylediği için kayıkta babasının denizin dibinde boğulma sahnesini yaratılmıştır.
Lise yıllarında karşılaştığı bir kıza âşık olmuştur, ama bütün oyuncular tarafından bu kızdan ayrılmasını istemiştir. Kızın sahte adı Lauren’dir ama kızın sahte babası tarafından söylenti Fiji Adaları’na kaçıp diziden alındığında gerçek adının Sylvia ve bütün bunların bir düzmece olduğunu anlatmıştır.

Truman o ana kadar hiçşüphelenmemiştir, ta ki babasını caddeden geçen insanlar arasında görünceye kadar… Zaten sahte eşinin evlilik fotoğrafında bir yalan işareti yaptığını da gördüğünde tüm gerçekleri öğrenmeye başlamıştır. O zaman 30 yaşına girdiği bölümde dizinin yönetmenine direnmiş ve sonunda gerçek dünyaya ulaşmıştır.

Başarılı olduğu bir diğer film de “Me Myself And Irene” filmidir. Filmin konusu: Charlie Baileygates (Jim Carrey) 17 senedir Rhode Island polis kuvvetlerinde çalışmaktadır. Normal mizaçlı, çalışkan, yardımsever ve aynı zamanda da üç erkek evlat sahibi evine bağlı bir aile babasıdır. Ama maalesef, Charlie’de Bölünmüş Kişilik Bozukluğu vardır ve ilaç kullanmaktadır. İlaç almadığında Hank, Charlie’nin hiper-agresif alt egosu olarak ortaya çıkmaktadır. Hank küfürlü konuşan,sürekli içki içen ve kavga etmeyi seven birisidir. Charlie ve Hank’in, güzel bir kadın olan Irene Waters’dan (Renée Zellwelger) başka hiçbir ortak noktası yoktur, her ikisi de ona âşık olmuştur. Şimdi Hank ve Charlie, Irene için birbirleriyle savaşmalıdır. Jim Carrey in içindeki iki karakter kavga ederken müthiş oyunculuğu dikkat çekmektedir.

Bu saydığım komedi ve dram filmlerinde de müthiş bir oyunculuk sergilemiştir. Oscar alacak performanslar sergilemesine rağmen Oscar ödülü kazanamamıştır. Jim Carrey hayranı bir yazar olarak kesinlikle Oscar ödülünü hakettiğini düşünüyorum. Çünkü Jim Carrey esnek bir aktördür. Ve oyunculukta esneklik çok önemlidir.

Jim Carrey`den biraz bahsettikten sonra gelelim… Jim Carrey ve Dana Vachon`un yazdığı “Anılar Ve Yanılsamalar” kitabına… Kitap raflarda yerini aldı.

“ANILAR VE YANILSAMALAR” KİTABINA GENEL BAKIŞ…

“Anılar Ve Yanılsamalar” adlı kitap Jim Carrey ve Dana Vachon tarafından yazılmış;

Anı Roman türündeki kitabın tercümesi Aslı Perker tarafından yapılmıştır. Kitap hakkında biraz araştırma yaptım ve merak duygusu uyandı bende. Böyle bir kurgusal bir anı kitabı nasıl olur diye düşündüm.

“Bu, Jim Carrey’le ilk tanışmanız olacak…

Kendisinin çok başarılı ve sevilen bir oyuncu olduğu, Hollywood’un parlak ışıklarından ziyadesiyle faydalandığı doğru. Ama belki de geçmişe sünger çekmenin zamanı gelmiştir artık. Hatta biraz şişmanlamasının da zamanı gelmiş olabilir, ne de olsa tüm o diyetlerden bıkmış durumda. Akla hayale sığmayacak yöntemlerle içindeki sıkıntı bulutundan kurtulmayı denese de bir türlü başaramaz. Ünlü bir aktör ve dinozor kafatası koleksiyoncusu olan dostu Nicolas Cage’in önerileri bile yaşadığı çöküşten kurtaramaz onu.

Fakat sonra Georgie ile tanışır; acımasız ustası ve hayatının aşkı. Hemen ardından da senarist Charlie Kaufman’ın yardımıyla sınırlarını epey zorlayacak bir rol teklifi alır. Belki de yıllardır beklediği rol bu olacak, sonunda Oscar heykelciğine kavuşacak ve böylece işler nihayet yoluna girecektir…

Ancak kâinatın Jim için başka planları vardır!

Jim Carrey ve romancı Dana Vachon tarafından kaleme alınan
Anılar ve Yanılsamalar, Carrey’yi kurgusal bir karaktere dönüştürüp ona sürrealist bir gerçeklik kazandıran, sıradışı bir anı/roman. Hollywood ünlüsü, ayrıcalık ve ilgi bağımlısı olmaktan kaçarken içinde kopan kıyametle tanışan Carrey’den son derece cesur ve eğlenceli bir yapıbozumu.”

Kaynaklar: Vikipedi, “Anılar ve Yanılsamalar”

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen

Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 04 Aralık 2021

Diğer Kitaplar İçin Tıklayınız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here