MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN JIM CARREY FİLMLERİ

0

MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN JIM CARREY FİLMLERİ

  1. TRUMAN SHOW(1998)

Truman show dünya sinemasında farklı bir senaryoya bu sayede farklı yere sahiptir. Jim Carrey’in efsanevi performanslarından birini sergilediği film, medya eleştirisi yapmaktadır.
Filmin konusu: Truman Burbank, kartpostalları aratmayacak güzellikte bir adada yaşamaktadır. Bir işi, evi ve çok sevdiği karısı vardır. Ancak Truman dışında herkes bunun bir oyun olduğunu bilir. Truman’ın yaşamı gerçek sandığı bu stüdyolarda tam otuz yıldır, aralıksız olarak ve reklam vermeden bu yaşamı 24 saat boyunca canlı olarak televizyonda yayınlanmaktadır.

Truman’ın annesi, babası ve eşi kısacası tüm ailesi de sahtedir. Çocukluğunda bile dış dünyanın olmadığı Truman’a ikna edilmeye çalışılmıştır. Okullarında kaşiflik gibi dış dünyanın görülmesine sebep olacak meslekleri özenmesine izin verilmemiştir. Bir gün sudan korkutulmaya çalıştırılmak için ve sahte babasının bu sahte hayatı sürdüremeyeceğini söylediği için kayıkta babasının denizin dibinde boğulma sahnesini yaratılmıştır.
Lise yıllarında karşılaştığı bir kıza âşık olmuştur, ama bütün oyuncular tarafından bu kızdan ayrılmasını istemiştir. Kızın sahte adı Lauren’dir ama kızın sahte babası tarafından söylenti Fiji Adaları’na kaçıp diziden alındığında gerçek adının Sylvia ve bütün bunların bir düzmece olduğunu anlatmıştır.

Truman bu ana kadar hiç şüphelenmemiştir,  ta ki babasını caddeden geçen insanlar arasında görünceye kadar… Zaten sahte eşinin evlilik fotoğrafında bir yalan işareti yaptığını da gördüğünde tüm gerçekleri öğrenmeye başlamıştır. O zaman 30 yaşına girdiği bölümde dizinin yönetmenine direnmiş ve sonunda gerçek dünyaya ulaşmıştır.

2. MAN IN THE MOON(1999)

Jim Carrey bu filmde başarılı komedyen Andy Kaufman’ı efsanevi bir biçimde canlandırmıştır.

Filmin konusu: Önceleri gece kulüplerinde tek kişilik komedi gösterileri yapan Andy Kaufman (Jim Carrey) ilk kez Saturday Night Live adlı televizyon şovunda seyirci karşısına çıktığında alışılmadık garip tarzı ile tanınmış menajer George Shapiro (Danny DeVito) ‘nun dikkatini çeker.Shapiro’nun yardımı ile kendi şovunu yapmaya başlayan Kaufman komedide bilinen tarzların dışına çıkmakta,aslında seyirciyi güldürmekten çok şoke etmeye çalışmaktadır.En yakınları bile Kaufman’ın nerede rol yapıp nerede gerçeği yaşadığını anlayamazlar.Günümüzde bile tam anlaşılamamış olan bu “nevi şahsına münhasır” sanatçının destekçileri arasında menajeri Shapiro’dan başka dostu ve rol arkadaşı Bob Zmuda (Paul Giamatti) ve kız arkadaşı Lynne Margulies (Courtney Love) vardı.

3. ETERNAL SUNSHINE OF SPOTLESS MIND(2004)

Filmin konusu: Clementine Kruczynski (Kate Winslet) ile Joel Barish (Jim Carrey) bir kumsalda tanışırlar. Birbirlerinden çok farklıdırlar. Joel, içine kapalı ve mantıklı; Clementine, dışa dönük ve içgüdüleriyle hareket eden biridir. Birbirlerini severler. Sonra zamanla sorunlar başlar.

Ayrıca filmde Clementine’in saç renginin sürekli değişimi; ilişkideki süreyi ve duyguyu gösterir. İlk tanıştıklarında yeşil: ilişkilerinin yeni ve taze olduğunu, ilk başladıklarında kırmızı: sevgilerinin sıcaklığını ve giderek renginin solması bu ateşin giderek sönmesi ile turuncuya dönüyor. Son dönemlerinde ise mavi: daha soğuk, daha depresif bir renge boyuyor saçlarını

4. ME MYSELF AND IRENE(2000)

Filmin konusu: Charlie Baileygates (Jim Carrey) 17 senedir Rhode Island polis kuvvetlerinde çalışmaktadır. Normal mizaçlı, çalışkan, yardımsever ve aynı zamanda da üç erkek evlat sahibi evine bağlı bir aile babasıdır. Ama maalesef, Charlie’de Bölünmüş Kişilik Bozukluğu vardır, ve ilaç kullanmaktadır. İlaç almadığında Hank, Charlie’nin hiper-agresif alt egosu olarak ortaya çıkmaktadır. Hank küfürlü konuşan,sürekli içki içen ve kavga etmeyi seven birisidir. Charlie ve Hank’in, güzel bir kadın olan Irene Waters’dan Renée Zellwelger başka hiçbir ortak noktası yoktur, her ikisi de ona âşık olmuştur. Şimdi Hank ve Charlie, Irene için birbirleriyle savaşmalıdır. Jim Carrey in içindeki iki karakter kavga ederken müthiş oyunculuğu dikkat çekmektedir.

5. THE MASK(1994)

Filmin konusu: Bankacı Stanley Ipkiss, toplumun itip kaktığı, itibar görmeyen biridir. Araba tamircisi tarafından dolandırılır, disco korumaları tarafından hor görülür. Bedbaht halde deniz kıyısına gidip kaderine üzüldüğü sırada, denizde parlayan bir şey görür. İnsan zannederek denize koşar; ancak bir maske ile karşılaşır. Stanley’in evine götürdüğü maske, intikam alacak, belalara bulaşacak, komedi yaratacaktır. Yaptıklarının ucu elbette ki Stanley’e dokunacaktır.

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen
Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

 

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 20 Mart 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here