‘Bir Değişik Üsküdar’ 7. Bölüm/Kuzguncuk…

0

‘Bir Değişik Üsküdar’ 7. Bölüm/Kuzguncuk…

Merhabalar,

Serinin yedinci bölümünde kaldığımız yerden devam ediyoruz. Topografik olarak yukarıdan aşağıya, sahile doğru inmiştik ve Kuzguncuk semtinin geçmişine bir giriş yapmıştık. Bu bölümde yapısal olarak mahalle kurgusu içindeki sivil mimari örneklere bir göz gezdireceğiz.

Kuzguncuk’u bugün bu kadar güzel ve özel kılan şeylerden biri de, oran olarak eski yapı adalarının büyük ölçüde olduğu gibi korunmuş olması. Bu da, o farkında olmadan çok sevdiğimiz mekandaki bütünlük hissini tamamlayan bir unsur aslında.

Yapıların insan ölçeğine yakın ve sokak ile ilişkili olması da bunda etkili tabi. Bu ilişki kendini bugün dahi göstermeye devam ediyor. Evinize ulaşmadan önce bir güvenlik görevlisini geçmiyorsunuz, dairenize çıkmadan önce bir asansör kullanmıyorsunuz, sokaktan metrelerce yukarıda değilsiniz mesela. Burada sokak ile aranızda sadece sokak kapısı var. Evinizin penceresinden ya da üst kat çıkmasından kafanızı çıkardığınız anda yine sokakla ilişkilisiniz. Evinizdesiniz ama yine mahallecek ortak bir alanı paylaşıyorsunuz.  Yani mahallenin kendisi de bir yerde evlerin uzantısı gibi oluyor.

Günümüz popüler kültürü, içinde bulunduğu mekanı istemsiz olarak zamanın ruhuna uyarlanmış hali ile algılıyor. Dolayısıyla da eski bir yapının restore edilip cafe/restoran olarak yeni işlevini deneyimliyor oluyor.

Bununla beraber biliniz ki, o sokakları arşınlarken aslında o evlerin açık hava salonlarına konuk oluyorsunuz. Sizin salonunuzu her gün tanımadığınız zilyon insan bassa ne yapardınız ?

İyi seyirler dilerim.

İlknur DEMİRLENK-Restoratör

İlknur DEMİRLENK/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com  30 Ekim 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here