Trafik Kazaları ve Haklarımız

0
Trafik Kazaları ve Haklarımız
Türkiye’de önceki yıl  418 bin trafik kazası meydana geldi.
Kazalarda, 286 bin kişi yaralandı.
Ölümlü kaza sayısı 2 bin 101.
Yaralanmalı kaza sayısı ise  172 bin 489.
Buna göre, Türkiye’de ortalama her 75 saniyede 1 trafik kazası oluyor.
110 saniyede 1 kişi de bu kazalarda yaralanıyor.
Ortalama her gün 7 kişi kaza yerinde hayatını kaybediyor.
  
Elbette arzulanan trafik kazalarının olmaması; hiç olmazsa en aza inmesi.
Ama olunca da ne yazık ki, ‘Mal canın yongasıdır’ Atasözü yürürlüğe giriyor.
Bu çerçeve de  bazı sorularla yol almamız daha uygun olacak.
Trafik kazası geçirenlerin 430.000 TL’ye kadar tazminata hak kazanabileceğini biliyor muydunuz?
-Trafik kazası geçirip yaralanan veya bu kaza neticesinde hayatını kaybeden kişilerin yakınları, 2021 yılı için zorunlu trafik sigortalarında belirlenen üst limite göre 430.000 TL’ye kadar tazminata hak kazanılabilir.
Trafik kazasına karışan kişinin öncelikli olarak kazanın oluşumunda %100 kusurlu olmaması gerekir.
İkinci olarak ise kaza neticesinde yaralanma meydan gelmişse trafik kazasına bağlı olarak vücudunda kalıcı hasarlar meydana gelmesi gerekmektedir.
Yaralamalı trafik kazasına bağlı olarak kişinin vücudunda meydana gelen kalıcı hasarlar nelerdir?
Organ yitimi, uzuv kaybı, vücutta kalıcı ve derin iz oluşması, platin takılması, kemik kırığı neticesinde kemiğin yanlış kaynamış olması gibi rahatsızlıklar kalıcı hasar olarak tanımlanabilir.
Tazminat kimlerden talep edilebilir? 
-Trafik kazaları hukuki niteliği itibariyle haksız fiile dayanmaktadır. Maddi ve manevi tazminat davaları haksız fiil sorumlularına karşı açılır. Haksız fiil sorumluları dışında tazminattan sorumlu tutulan başkaca kişilerde sorumludur.
İlk olarak haksız fiili meydana getiren aracın sürücüsü ortaya çıkan zararlardan sorumludur. Aynı zamanda aracın işleteni ve aracın ruhsat sahibi Karayolları Trafik Kanunu uyarınca meydana gelen zararlardan sorumludur.
Son olarak Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası(Trafik Sigortası) kapsamında kazaya karışan araçların sigorta şirketleri ortaya çıkan zararlardan sorumludur.
Tazminata hak kazanmak için izlenmesi gereken yol nedir?
-Tazminat, sigorta şirketinden talep edilecekse yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler vardır. Kazaya ilişkin belgelerin toplanıp, kazaya sebebiyet veren aracın sigorta şirketine başvuru yapılması zorunludur. Bu belgelerin başında kaza tespit tutanağı ve yetkili sağlık kuruluşlarından kazaya bağlı kalıcı zararları belirten maluliyete ilişkin rapor yer almaktadır.
Sigortaya başvuru yapıldığı tarihten itibaren 15 iş günü içerinde sigorta şirketi tazminatı hesaplayıp kazada mağdur olan kişiye veya vefat edenin yakınları destekten yoksun kalmaz tazminatı kapsamında ödeme yapmak zorundadır. Genelde sigorta şirketlerinin bu süre zarfı içerisinde kaza mağduruna ödeme yapmadığı görülmektedir. Sigorta şirketi 15 gün içerisinde ödeme yapmadığı taktirde kazazedenin dava açma hakkı bulunmaktadır.
Tazminat davalarında zamanaşımı süresi ne kadardır?
-Trafik kazası neticesinde yaralama meydana gelmişse, dava zamanaşımı süresi olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 8 yıldır. Bu süre trafik kazası neticesinde ölüm meydana gelmişse değişmektedir. Vefat edenin yakınları olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 15 yıl içerisinde tazminat davası açabilirler.
Sonuç olarak trafik kazası geçirip büyük mağduriyet yaşayan kişiler ve yakınları bir de hak kaybına uğrayıp mağdur olmamaları için sürecin başından itibaren hukuki destek alarak yollarına devam etmeleri sürecin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ilerlemesi açısından önemlidir.
Filiz BAKIR/Avukat
Sinova Hukuk

 

Filiz BAKIR/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 13 Şubat 2020

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here