İtfaiyeciler ne iş yapar?

0
İtfaiyeciler ne iş yapar?
 
İtfaiyeciler ne iş yapar?
Şimdi hemen,
-Yangın söndürür” diyeceksiniz
değil mi?
Ya da,
-Ağaçtan inemeyen kedi yavrularını kurtarır,
-Demir parmaklıklara kafası sıkışan çocukları kurtarır, filan da diyebilirsiniz.
Bunların hepsini yapar, kalan sürelerde eğitim, arada sırada tatbikat yaparlar ve çoğunlukla da göreve hazır olarak beklerler, değil mi? Evet.
Bakın burada, Kaliforniya’da itfaiyecilerin yangına müdahale etmekten çok daha önemli hangi görevi yerine getirdiklerini anlatayım.
YANGIN SÖNDÜRMEKTEN DAHA ÖNEMLİ BİR GÖREV DAHA YAPIYORLAR
Buraya gelip yerleştiğimiz yıldı. Küçük kızımla birlikte parkta zaman geçiriyorduk. O gün ilk defa bisikletine düşmeden binebiliyordu. Bir ara tasmalı köpeğiyle yürüyüş yapan yaşlı bir adamın yanından geçerken köpek ona doğru hamle yapıp yere düşürdü ve kolundan ısırdı. Biraz uzağımdaydı. Şaşırmıştım. Kızım düştüğü yerden bana koşarken ben de köpeğin eşkalini tespit etmek için telefonumun kamerasını açtım ve köpeğin fotoğrafını çektim. Fotoğrafta gördüm ki, o kısa süre içinde yaşlı adam köpeği bir uyarı tabelasına bağlamış ve beklemeye başlamıştı. Hemen arkasındaki otopark kısmında ise bir kadın telefon ile konuşuyordu. Adamın yanına yaklaştığımda kadın da yanıma geldi ve
-Ben polisi aradım, şimdi geliyorlar. Tanıklık yapacağım. Çocuklarımızı getirdiğimiz burada böyle bir şey olmamalı, dedi.
Biz polisi beklerken az sonra canhıraş siren seslerini duyduğumuz bir itfaiye aracı caddeden geçiyordu ki bir anda direksiyon kırıp bulunduğumuz parkın otopark kısmına girdi. Çevreye baktım, itfaiyeye ihtiyaç duyacak ne ateş ne de duman göremedim. Hızla bize en yakın yere kadar gelip durdu. İçinden çıkan üç itfaiyeci ellerinde ilk yardım çantaları ile koşarak bize geldiler. Köpeğin ısırdığı çocuğu sorup, kızımı hemen benden üç beş metre uzakta incelemeye aldılar.
O an farkettim ve sonra detaylarıyla öğrendim ki itfaiyeciler aynı zamanda ek iş olarak acil ilk yardım görevini de yürütüyorlarmış. Burası birinci derece deprem bölgesi olduğu için evler, işyerleri ve devlet binaları ahşap. Dolayısı ile itfaiye departmanı çok önemli ama pek yangın yaşanmıyor. Dolayısı ile itfaiyeciler oturup yangın çıkmasını beklemek yerine böylesine önemli bir görevi daha yerine getiriyorlar. Otoyolda bir kaza mı oldu, ilk önce itfaiye gelip ilk yardım müdahalesinde bulunuyor. Bir alışveriş merkezinde birisi sağlık sorunu mu yaşıyor koca itfaiye aracı ile itfaiyeciler geliyor ve ilk müdahaleyi yapıyorlar. Yani böyle durumlarda, bizdeki gibi ambulans ya da sağlık görevlileri görmüyoruz burada.
KIZIMI ISIRAN KÖPEĞE NE Mİ OLDU?
Evet parktaki olayla ilgili merakta bırakmayayım. İtfaiyenin ardından yine siren sesleriyle bir polis aracı geldi, yanıma gelen polis;
-Geçmiş olsun, deyip olanı biteni denetlemeye başladı.
Partiye katılacak olanlar tamamlandı diye düşünürken meğer bitmemiş. Işıldakları yanıp sönen büyük bir beyaz minibüs otoparka girdi. İçinden uzun beyaz önlüklü boylu poslu bir kadın inip yanıma geldi. Hayvan denetleme Departmanı’ymış. O da çalışmaya başladı. Hepsi arada sırada yanıma geliyor bana bilgi veriyordu. Telefon edip polise haber veren kadın tanıklığını yapıp imza attı, gitti. Köpeğin eksik belgesi yokmuş, kontrol altındaymış. Kızıma ilk yardım müdahalesi yapan itfaiyeciler, kızımın kolunda önemli bir sorun olmadığını, hastaneye sevk etmeye gerek olmadığını ama yine de eğer ben istersem hastaneye götürebileceklerini söylediler. Kızıma baktım, neşe içinde bisiklete biniyordu. Psikolojisi daha fazla etkilenmesin diye gerek görmedim.
Ekipler düzenledikleri tespit ve tutanaklardan birer kopya verdiler. İtfaiyeciler gitti. Polis ve Hayvan Denetleme Departmanından gelen görevli gitmeden önce araçlarını otoparkın farklı noktalarına çekip bilgisayarlarını açtılar ve yaptıkları çalışmayı raporlamaya başladılar.
Türkiye’deyken kızım çok daha küçüktü ve yine sık sık parka giderdik onunla. Böyle bir olay orada başımıza gelseydi nereye başvurur, kimden yardım isterdim, hala bilemiyorum. 

Sedat ÜRETEN/Gazeteci-ABD

Sedat ÜRETEN/kentekrani

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 31 Ocak 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here