Ürolojide Robotik Cerrahi

0
Kent Sağlığı
 
Ürolojide Robotik Cerrahi
Bu haftaki konuğumuz Koç Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Canda.
AA. Robotik Cerrahi Nedir?
EC. Vücutta ameliyat edilmesi gereken kötü ve iyi huylu bir takım hastalıkların tedavisinin cerrahi robotik sistemleri kullanılarak yapılmasıdır. Dünyada en çok kullanılan ‘’Da Vinci’’ robotik sistemdir. Robotik cerrahide kendi başına robot ameliyatı yapmamaktadır. Cerrah, robotu kullanarak ameliyatı bizzat kendisi yapar.
Robotik sistemin en önemli 3 bölümü şunlardır:
1. Robotik kolların olduğu hasta başı ünitesi: Toplam 4 kolun olduğu ve ameliyatların yapıldığı bölümdür. Bu kollar vücutta 1 cm’den ufak delikler açılarak vücut içine gönderilir. Bir tanesi büyüterek ve üç boyutlu görüntü üreten kamera içindi. Diğerlerine yapılacak ameliyata göre robotik makas, robotik doku tutucu, robotik dikiş atıcı gibi enstrümanlar yerleştirilir.
2. Konsol: Cerrahın bu alana oturarak tüm robotik kolları kullanarak ameliyatını yapar. Cerrahın elinin hareketlerinin bire bir aynısını robotik kollar yapar. En büyük avantajı cerrah elinde oluşabilecek titremeler hasta vücuduna yansıtılmaz.
3.Görüntü ve enerji ünitesi: Robotik konsol ve robotik kollar arasındaki bağlantıyı sağlayan ileri teknoloji ürünü ünitedir.
Koç Üniversitesi Hastanesi 2019 yılı itibarı ile Avrupa Robotik Üroloji Derneği tarafından onaylanmış ‘’Eğitim Merkezi’’ statüsü kazanmıştır.
 
AA. Üroloji hekimlerimiz robotik cerrahiyi en çok hangi hastalıklarda uygulayabiliyor?
EC. Şu hastalıklarda oldukça sık olarak kullanıyoruz:
Robotik prostat kanseri ameliyatları
Robotik böbrek kanseri ameliyatları
Böbrek toplayıcı sistemi kanserlerinin robotik ameliyatları
Robotik mesane kanseri ve ince bağırsaktan robotik olarak yeni mesane yapılması ameliyatları
Testis kanserlerinde karın içi lenf bezlerinin robotik cerrahi ile çıkarıldığı ameliyatlar
Çok büyük boyutlu iyi huylu prostat büyümesi hastalığının robotik ameliyatları
Robotik böbrek nakli ameliyatları
Robotik böbrek üstü bezi tümör ve hastalıklarının ameliyatları
Çocuk ve erişkin hastalarda böbrek çıkım yolu (UP) darlıklarının robotik ameliyatları
Kadınlarda bazı idrar kaçırma türlerinin robotik ameliyatları.
AA. Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?
EC. Robotik cerrahinin avantajlarını hastalarımız ve hekimler olmak üzere sınıflandırmak mümkün.
Hastalarımız için avantajları:
Vücutta çok daha ufak (1 cm’den az) kesiler yapılması ve bu nedenle daha iyi kozmetik sonuçlar
Daha ufak vücut kesilerine bağlı daha az yara yeri sorunları olması, daha hızlı iyileşme, daha az ağrı duyulması, daha az ağrı kesici kullanma gereksinimi
Daha az hastanede yatma gereksinimi ve daha hızlı taburculuk
Üç boyutlu ve büyüterek görüntü sağlanması ve oldukça hassas ve ufak boyutlu robotik ameliyat enstrümanları kullanımı nedeniyle özellikle organlara ait damar ve sinir yapılarının çok daha iyi korunabilmesi
Bu nedenle daha az kanama, buna bağlı daha az kan verme gereksinimi ve daha az komplikasyon
Daha hızlı iyileşme nedeniyle günlük işlere ve rutin işlere daha hızlı geri dönüş
Özellikle prostat kanser ve mesane kanserlerinde sinir yapılarının daha iyi korunması nedeniyle ameliyat sonrası idrar kaçırma ve erkeklik sorununun daha az olması beklenmektedir
Cerrahlar için avantajları:
Oturarak ve daha az yorularak özellikle uzun sürecek ameliyatları yapılabilmesi
Steril olarak giyinmek gerekmemesi
Üç boyutlu ve büyüterek görüntü sağlanması nedeniyle tüm anatomik detayların çok daha net olarak görünebilmesi
Robotik kolların vücut içinde yüksek manevra yeteneği nedeni ile elin giremediği ve gözün göremediği vücut bölgelerine kolaylıkla girilerek çok daha ince cerrahi işçiliğin yapılabilmesi
Klasik açık ameliyatlar ve laparoskopik ameliyatlarda uzun süre ayakta durmaya ve cerrahi aletleri kuvvet uygulayarak kullanmaya bağlı oluşabilecek bel, boyun, omuz ve kol ağrılarının olmaması. Otrurarak ameliyat yapılabilmesi özellikle bacak varisleri olan cerrahlarda avantaj sağlamaktadır.
AA. Robotik cerrahi ile birlikte başka teknolojileri de kullanıyor musunuz?
EC. Robotik cerrahi ile birlikte ameliyat başarımızı daha da arttırmak için başka yeni teknolojileri de birlikte kullanıyoruz.
Üç boyutlu MR tümör navigasyonunun Da Vinci robotik sisteme entegre edilmesi:
Prostat kanserlerinde ameliyat öncesi çekilen prostat MR görüntülerini mühendislik bölümü ile birlikte üç boyutlu hale getirip, kanser odakları farklı renklerle belirleniyor. Bu görüntüler robotik sisteme aktarılarak robotik cerrahi sınırasında cerrah tarafından kılavuz olarak kullanılıyor. Bu şekilde ameliyatın başarısının daha da arttırılması hedefleniyor. Bu projemiz 2019 yılında Portekiz’de yapılan Avrupa Robotik Üroloji Kongresinde 3.’lük ödülüne layık görüldü. Bu projeyi böbrek ve mesane kanserlerinde  de çok yakında uygulamaya başlayacağız.
Prostat kanserlerinde lenf bezlerinin ameliyat sırasında prostata ICG maddesi verilerek robotik flöresan kamera ile saptanması:
Kanserin sıçrama olasılığı olan lenf bezlerini gözden kaçırmamak için robotik ameliyatlarımız sırasında prostata ICG (indocyanine green) isimli bir madde enjete ederek bu lenf bezlerini robotik lensin flöresan ışığı sayesinde görülür hale getirebiliyoruz ve bu şekilde atlamadan çıkarabiliyoruz.
Robotik böbrek kanseri ameliyatlarında böbreğin steril buz ile soğutulması:
Böbrekteki tümörüm alınarak normal böbreğin korunduğu robotik ameliyatlarımızda kendi geliştirmiş olduğumuz bir yöntem ile karın içinde böbreği steril buz parçaları ile soğutabiliyoruz ve bu şekilde korunan böbrek dokusu daha az hasar görüyor.
Argon laser kullanılması: Robotik böbrek kanseri ameliyatlarımızda Argon laser kullanarak daha etkili kanama kontrolü yapıyoruz.

Prof. Dr. Atıf AKDAŞ/ÜROTIP Üroloji Tanı Merkezi

ÜROTIP İÇİN TIKLAYINIZ

Atıf AKDAŞ/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 03 Aralık 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here