9. Balkan Panorama Film Festivali, 19 Ocak’ta İzmir’de başlıyor

0

9. Balkan Panorama Film Festivali, 19 Ocak’ta İzmir’de başlıyor

Karşıyaka Belediyesi, 9. Balkan Panorama Film Festivaline ev sahipliği yapacak.

Festival, ortak kültürel, tarihsel ve akrabalık köklerine sahip Türkiye ve Balkanlar arasındaki bağı güçlendirip arada bir köprü kurmayı amaçlıyor.

Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla 19-25 Ocak 2024 tarihleri arasında Suat Taşer Kültür Merkezi, Çatı Bostanlı, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi, Çarşı Kültür ve Sanat Merkezi, İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek.

Bir hafta boyunca yaklaşık 200 seansta 100’ün üzerinde filmin gösterileceği festival halka açık olacak ve tüm girişler ücretsiz yapılacak.

Festivalde Türkiye ve Balkan yapımı uzun metraj ve kısa metraj kurmaca, belgesel ve animasyon filmler gösterilmekle birlikte; ulusal ve uluslararası olmak üzere 12 dalda festivalin sembolü olan Sarı Şemsiye ödülü verilecek.

Ulusal ve uluslararası kategorilerde ‘En İyi Uzun Metraj Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kısa Metraj Film’ ve ‘Dario Moreno En İyi Uzun Metraj Film’ ile ‘Süslü Şemsiye En İyi Uzun Metraj Film’ kategorilerinde en iyiler seçilecek.

Festivale konuk ülke olarak Kuzey Makedonya, konuk sinema okulları olarak ise Selçuk Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisi katılacak.

Bu yıl ilk kez 33 ülke ve 200 şehirden binlerce kadının katılımıyla devam eden Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Hareketi’nin üyelerinin oluşturduğu halk jürisi tarafından seçilecek en iyi filme ‘Süslü Şemsiye’ ödülü de verilecek.

Festivalin danışma kurulunda Oscar ödüllü Macar yönetmen, senarist, yapımcı Istvan Szabo; dünyaca ünlü Hırvat aktör Rade Serbedzija; Türk sinema oyuncusu Ediz Hun; Sırp oyuncu, yönetmen ve yapımcı Lazar Ristovski; Hırvat oyuncu İgor Galo bulunuyor.

Türk sinemasının önemli isimlerinden geçen yıl vefat eden oyuncu Rıza Akın; Karadağlı aktör Petar Božović ise festivalin onur konuğu olacak.

İki ismin başrol olarak yer aldığı ‘Rıza’ ile ‘Nikola Tesla’nın Sırları’ filmleri festival kapsamında gösterilecek.

Festival programına www.karsiyaka.bel.tr www.bpff.com.tr
adreslerinden ulaşılabilir.