KADINLARDA SAĞLIKLI YAŞLANMANIN REÇETESİ: BİTKİSEL PROTEİN

0

KADINLARDA SAĞLIKLI YAŞLANMANIN REÇETESİ: BİTKİSEL PROTEİN

Protein ihtiyacını bitkilerden karşılayan kadınların daha az kronik hastalıkla karşı karşıya kaldıkları saptandı. Ayrıca bitkisel protein tüketenlerin akıl sağlığı açısından da avantajlı oldukları belirlendi.

ABD’de yaklaşık 50,000 kadının 1984-2016 yılları arasındaki sağlık ve beslenme verilerini inceleyen bilim insanları, bitki proteininden elde edilen toplam kalorinin her %3’ünün sağlıklı yaşlanma olasılığına %38’lik katkı sağladığını saptadılar.

Araştırma, Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlandı. Çalışmanın yazarlarına göre, hayvansal proteinden daha fazla bitki proteininin, sağlıklı yaşlanmanın en güçlü belirleyicisi olduğu tespit edildi.


Araştırmaya göre proteini bitkisel ürünlerden alma tercihi orta yaşlarda ağır bastığında bu eğilim ileri yaşlardaki sağlığa önemli katkı sağlıyor.

Araştırmacılar sağlıklı yaşlanmayı 11 kronik hastalıktan arınmış olmak,zihinsel ve fiziksel bozukluğun olmaması gibi faktörlerin bileşimi olarak tanımlıyorlar. Sözkonusu 11 kronik hastalık şunlar:

Kanser, tip 2 diabet, kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi, kalp yetmezliği, inme, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, Parkinson, MS ve ALS.

Zengin protein kaynağı bitkisel gıdalardan öne çıkanlarsa şunlar: Siyah fasülye, Kinoa, Tofu, Soya Fasülyesi, Mercimek, Yulaf, Bezelye protein tozu, Yer Fıstığı ezmesi ve kuruyemişler.