Cihat ŞENER yazdı: Tercih Listesi Sistematiği

0

Cihat ŞENER/Eğitimci-Yazar

Tercih Listesi Sistematiği

Bu liste konusunun sıkıntılı olduğunu fark etmeyen kalmamıştır sanıyorum. İşin felsefe kısmını bir kenara koyarak, daha çoķ puanı öne çıķarıp bir tercih listesi hazırlamanın sistematiği üzerinde duralım. Yani daha kuralcı ve kolay olanı yapalım. Çünkü zaman daralıyor. 14 Ağustos son gün unutmayalım.

Tercih listenizi yaparken üç aşama uygulayacağız;

1. SEÇİNİZ;

Puanlarınıza, başarı sıranıza ve geçen yılın puanlarına bakmaksızın gitmek istediğiniz programları kılavuzdan seçiniz. 2 veya 4 yıllık olmalarını ayırmadan bu seçimi yapınız. Kaç tane seçtiğinizin önemi yoktur. 200 tane bile olabilir. Böylelikle, gidip okuyabileceğiniz okullara ait bir havuz oluşturmuş olursunuz. Gitmeyeceklerinizi bu havuza katmayınız.

 2. SIRALAYINIZ;

Seçtiklerinizi, en çok istediğinizden en az istediğinize doğru puanlara bakmadan sıralayınız.  Yani 34.sıradakini 35.sıradakinden daha çok istiyor olmalısınız. Sayı hala 200 tane olabilir. Sanki bütün üniversiteler puana bakmadan sizi almak istiyorlar gibi (!) Bu elde ettiğiniz liste sizin istek sıranızdır. Hiç bir puan koşulu olmasaydı, siz istediklerinizi bu şekilde sıralayacaktınız. Program sayısı önemli değil, puanınız önemli değil, kontenjan önemli değil. Sadece sizin istek sıranız.

3. SORGULAYINIZ;

Sıradaki her okulun karşısına, 2019 YKS’de o bölüme giren son öğrencinin başarı sırasını ve puanını karşısına yazıp kendi sıranız ve başarı puanınız ile teker teker ve sıra ile kıyaslayınız. Listede sizden çok yukarıdakileri (50 puandan daha çok fark olanları) eleyiniz. Belki çok istediğiniz 4 – 5 taneyi bırakabilirsiniz. Sizin başarı sıranız etrafında daha dikkatli sorgulama yapınız. Sizin başarı sıralamanızdan daha düşüķ olan 4-5 taneyi de listede tutunuz. Bunları listenin sonlarına yazmak sağlamcılık olacaktır. Sayıları ne kadar çoksa o kadar sağlamcı olunur. Ancak bu sona yazdıklarımız, yerleştirildiğinizde göremeyeceğiniz programlar olmamalıdır. Biliyorsunuz kayıt yaptırmazsanız bile bir programa yerleştiğinizde puanınız gelecek yıl kırılır. Gitmeyeceğiniz bir programı yazmayınız. Size tanınan tercih sayısının tümünü tamamlamak zorunda değilsiniz. Ama eksik bırakıp sonradan pişmanlık duyacağınıza çok tercih yapmak daha akıllıcadır.

                  

4. UYARILAR;

* Unutmayın bir programı yukarıya yazmak, kazanmak için bir avantaj değildir.

* Benim 17.sıraya yazdığım bir programı siz daha çok istediğiniz için 1. sıraya yazmış olabilirsiniz. Ama benim puanım daha yüksek ise kazanan ben olurum. Hem de 17. sıraya yazmama rağmen.

* Puanı daha çok olmasına rağmen, daha az istediğiniz bir programı yukarıya yazmayınız.

* Asıl amaç, sizin daha çok istediğiniz programa girmenizdir. Puanı daha çok olana değil.

* 2 ve 4 yıllık programları karışık olarak sıralayabilirsiniz.

* İstemediğiniz bir programı listenize yazıp, hem 2021 de puanınızın kısılmasına neden olmayınız, hem de orayı isteyen ama sizden düşük puanlı bir arkadaşınıza engel olmayınız.

 5. SONUÇ;

Bu yöntemde amaç, tercih listesi kaosuna ışık tutmak. Ben akıl ve geleceğe dair öngörülerin kullanıldığı bir yöntemi tercih ederim. Ama olmuyorsa, bu da bir yoldur. Aklın ve öngörülerin olmadığı ama puanların, başarı sıralarının ve isteklerin olduğu bir sistematik. Umarım işe yarar.

Cihat ŞENER/Eğitimci-Yazar

cihat_sener@yahoo.com

CihatŞENER/kentekrani

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 10 Ağustos 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here