Vay Canına! Fast food zincirlerinde yemek ‘beyin hasarı riskini artırabilir

0

Vay Canına! Fast food zincirlerinde yemek ‘beyin hasarı riskini artırabilir

Bilim insanları laboratuvar farelerini kızartma yağıyla besledi; endişe verici bulgular ortaya çıktı

Yeni araştırmalar, cips ve diğer fast food yiyeceklerinin siz ve doğmamış çocuklarınız için uzun süreli beyin hasarına neden olabileceğini de öne sürüyor.

Birçok restoran ve fast food zinciri, yiyecekleri derin yağda kızartır. Bu yağı günlerce hatta haftalarca yeniden kullanabilir.

Chicago Üniversitesi’nden bilim insanları, eski yemeklik yağlarla kızartılan yiyeceklerin etkisini inceledi.

Yiyecekleri pişirmek için kullanılan ve daha sonra tekrar kullanmak üzere ısıtılan ‘eski’ yağın, yediğimiz yiyeceklere sızan ve beyne zarar veren özellikler içerdiğini keşfettiler.

Yeniden kullanılmış yağlarla yüksek oranda diyetle beslenen sıçanlar, karaciğerde daha fazla iltihaplanma belirtisi gösterdi; bunun da  demansın  öncüsü olan bilişsel gerilemeyi hızlandırdığına inanılıyor .

Araştırmacılar ayrıca, tekrar ısıtılmış yağ oranı yüksek diyetlerle beslenen farelerde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha fazla beyin hasarı belirtisi tespit etti.

Aynı beyin hasarının tehlikeli diyetleri yiyen farelerin çocuklarına da geçtiği görüldü.

Chicago Üniversitesi’nden bilim adamları şunları söyledi: “Yüksek sıcaklıklarda kızartmanın çeşitli metabolik bozukluklarla bağlantısı var.

“Bildiğimiz kadarıyla, uzun süreli derin yağda kızartılmış yağ takviyesinin nörodejenerasyonu artırdığını bildiren ilk biziz.”

Fast food zincirleri genellikle yağı bir gün, birkaç gün, hatta haftalar boyunca yeniden kullanır.

Yiyecekleri derin yağda kızartmak dünya çapında pek çok mutfakta ve bazı evlerde de yaygındır.

Araştırmada sıçanlar beş gruba ayrıldı.

Her birine standart yiyecek ya da ısıtılmamış ya da yeniden ısıtılmış susam ya da ayçiçek yağıyla desteklenmiş yiyecekler verildi.

Yeniden ısıtılan yağlar, yeniden kullanılan kızartma yağının etkilerini simüle etmek için kullanıldı.

Yeniden ısıtılmış susam veya ayçiçek yağı tüketen sıçanlarda karaciğerde oksidatif stres ve iltihaplanmanın arttığı görüldü. Medical Daily’nin haberine göre kolonda da ciddi hasar vardı .

Araştırmacılar, karaciğerdeki değişikliklerin, omega-3 yağ asidi DHA’nın beyne taşınmasının azalması anlamına geldiğini söyledi.

Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı için önemli olduğu düşünülüyor ve somon ve sardalya gibi deniz ürünlerinde bulunuyor.

Araştırmacılar, bunun sıçanlarda ve yavrularında daha yüksek düzeyde nörodejenerasyona yol açtığını söyledi.

Dr Ruth Barrientos, sonuçları “endişe verici” olarak nitelendirdi ve şunları ekledi: “İşlenmiş bir diyetin tüketilmesi, önemli ve ani hafıza bozukluklarına neden olabilir.”