PROF. NACİ GÖRÜR: “DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ DEPREMDEN FAZLA ZARAR VEREBİLİR”

0

PROF. NACİ GÖRÜR: “DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ DEPREMDEN FAZLA ZARAR VEREBİLİR”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, erken deprem uyarı sistemi (EDİS)’in insanların depremden kaçmasına yardımcı olabilecek bir sistem gibi gösterilmesine ve bu alana rant için yatırım yapılmasına karşı çıktı.

Naci Görür, gazetede gördüğü haber üzerine sosyal medya hesabından mesaj yayımladı.  Naci Görür, deprem konusunda yeterince bilinçli olmayan insanların bu sistem yüzünden depremden daha fazla zarar görebileceğini savundu.

Görür’ün açıklaması şöyle: “Bugün gazeteden okudum. Türkiye’de Erken Deprem Uyarı Sistemi (EDİS) yaygınlaştırılacak, kimi şirketler çok yatırım yapacakmış falan. Yani öyle sunuyorlarki depremi önceden haber alıp kaçıp kurtulacakmışsın. Ülkede deprem nerede olur? Nasıl olur? Fay sistemlerinin özellikleri nedir? İnceleniyor mu, incelenmiyor mu? Soruları ile ilgilenmeyenler rant kokusunu alınca bu işe üşüştüler. Yeni bir konu da değil, KANDİLLİ yıllardır ilgileniyor. Bunu yapanları uyarıyorum. Bırakın bu sistem bazı stratejik sistemleri güvence altına alsın. Metro, İtfaiye, doğal gaz, elektrik, vb sistemleri birkaç saniye içerisinde devre dışı bıraksın. Eğer tüm insanları işin içine sokmaya kalkarsanız hem işe yaramaz hem de deprem konusunda eğitilmemiş bu insanlara depremden fazla zarar verirsiniz. Benden söylemesi. Eğer deprem konusunda katkınız olsun istiyorsanız. Ülke çapında fay analizlerini destekleyin ve DEPREM DİRENÇLİ KENTLER oluşturulmasına katkıda bulunun. Sevgiyle.”

Deprem erken uyarı sistemleri, genelde akıllı telefonlardan faydalanılarak kullanılıyor. Bu bağlamda; Android sisteminde özel bir deprem uyarı sistemi zaten var. Ayrıca “Deprem Ağı” gibi üçüncü taraf erken uyarı sistemleri de bulunuyor. Naci Görür’e göre bu sistemler, anlatıldıkları kadar etkili değiller.

Deprem erken uyarı sistemleri depremden azami 10-12 saniye önce uyarı yapabiliyor. Bu sistemlerin asıl amacı Naci Görür’ün dediği gibi o kısa sürelerde elektriği, doğal gazı keserek başta yangın olmak üzere depremden sonra oluşabilecek yeni felaketlerin önüne geçmek.