ORTADOĞU’DA OLASI İRAN MİSİLLEMESİ ENDİŞESİ ARTIYOR

0

ORTADOĞU’DA OLASI İRAN MİSİLLEMESİ ENDİŞESİ ARTIYOR

Suriye’nin Başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’nun 11 gün önce bombalanması ve aralarında üst düzey İranlı komutanların da bulunduğu 13 kişinin ölmesinden sonra başta ABD, batılı ülkeler İran’ın İsrail’e misilleme yapmasından ve bunun da bölgede çatışmaları genişletmesinden endişe ediyorlar.

ABD İsrail’deki diplomatlarının seyahatlerini kısıtladı; Kudüs, Tel Aviv ve Berşeba kentlerine gitmelerini yasakladı. ABD’nin bölgedeki birlikleri alarmda. Birleşik Devletler’in Ortadoğu’daki birliklerinin komutanı ülkenin güvenliği konusunda temaslar yapmak üzere İsrail’e gitti.

İran, Şamdaki konsolosluğa yapılan saldırıyla ilgili olarak İsrail’i suçlamış, missileme yapacağını açıklamıştı. Bir İranlı yetkili “İsrail büyükelçiliklerinin güvenli olmadığını” belirtmişti. İsrail ise saldırıyı üstlenmemişti. Olay tam da Gazze’de ateş kes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğinde meydana gelmişti.

İran’ın nasıl bir misilleme yapacağı doğrudan mı yoksa bölgedeki bağlı örgütler aracılığıyla mı bunu gerçekleştireceği konusunda herhangi bir bilgi bulunmuyor.

İsrail, topraklarına yönelik olarak İran’dan bir saldırı olursa, İran topraklarına saldıracağını bildirmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail’e saldırıyla zarar verene kendilerinin de zarar vereceğini bildirmişti.

ABD de saldırıya uğraması halinde İsrail’i koruma taahhütlerini yerine getireceğini duyurmuştu.

Bu arada Birleşik Krallık ve ABD, telefon diplomasisi yürütüyor. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullyahiyan’la telefon görüşmesi yaptı. Cameron bu görüşmeden sonra yaptığı açıklamada muhatabına İran’ın Ortadoğu’yu geniş bir çatışmaya sürüklememesi gerektiğini anlattığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Çin, Türkiye Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaparak gerilimi daha da tırmandırmanın kimsenin çıkarına olmadığını belirtti.