Sanatçı Sümeyra Çakır, bir etkinlikle İstanbul’da  anılacak.

0

📽️ Sanatçı Sümeyra Çakır, bir etkinlikle İstanbul’da  anılacak.

“Sümeyra Allı Turna” isimli anma etkinliği 7 Haziran Cuma günü gerçekleşecek.

Anma töreninde belgesel gösterimi ve konser olacak.

Etkinlik, Sümeyra Çakır’ın halen Frankfurt’ta yaşayan hayat ve yol arkadaşı Hasan Çakır katılımı ve katkılarıyla gerçekleştirilecek.

SÜMEYRA

Sümeyra Çakır; “Ruhi Su‘nun ses kızı”nı bugün Türkiye‘de genç kuşak pek tanımasa da 1970-1990 dönemine tanıklık eden sol kuşak için Sümeyra Çakır yeri doldurulamaz bir ses olarak hatırlanır.

Çakır, Ruhi Su ve Ruhi Su Dostlar Korosu ile birlikte yaptıkları ‚‘‘El Kapıları‘‘, ‘‘Barış ve Gurbet Türküleri‘‘, ‘Allı Turnam‘‘ gibi albümleri ile 1980 öncesi Türkiye‘de halk müziği ve protest müzik akımının önde gelen temsilcilerindendir.

Ne var ki, 12 Eylül onu da pek çok sanatçı ve entelektüel gibi memleketinden ayrı düşürür. 1980‘de Almanya’da düzenlenen Türkiye Haftası’na Berlin Senatosu’nun davetiyle katılan Sümeyra Çakır’a burada Enternasyonal Marşı’nı söylediği gerekçesi ile Türkiye tarafından dava açılır. 1980 sonrası müzik yaşamını yurtdışında devam ettirmek zorunda kalır. Çakır ne yazık ki ülkesine geri dönemeyecektir. Gurbette yakalandığı amansız hastalığa direnemeyip 1990‘da Frankfurt’ta hayata veda ettiğinde henüz 44 yaşındaydı.

.