DOLANDIRICILIKTAN ÖLÜM CEZASI!

0

DOLANDIRICILIKTAN ÖLÜM CEZASI!

Vietnam’da emlak kraliçesi olarak tanınan Truong My Lan, ülkeyi ve devleti milyarlarca dolar dolandırmaktan yargılandığı davada ölüm cezasına çarptrıldı. Karar, finans suçu için verilen ölüm cezasıyla tarihe geçti.

67 yaşındaki kadın, kurduğu şirket aracılığıyla Vietnam’ı 12,5 milyar dolar dolandırmakla suçlanıyordu. Bu tutar Vietnam’ın yıllık gayri safi milli hasılasının %3’üne denk geliyor.

Lan’ın, devlete ait Saygon Ticari Menkul Kıymet Bankası’nı dolaylı yollardan kontrol ederek hortumladığı belirtiliyordu. Truong My Lan, bankaya 2,500 usülsüz kredi verdirerek Vietnam’ın önde gelen bu finans kuruluşunu 27 milyar dolar zarara uğratmakla suçlanmıştı.

Davada Vietnam Merkez Bankası eski başkanı da yargılanmaktaydı. Eski merkez bankası başkanı, Truong My Lan’dan 5,2 milyon dolar rüşvet almakla suçlanmıştı.

Vietnam’ın ünlü iş kadınının şirketi Van Thing Phat 1992 yılında kurulduktan sonra kısa sürede lüks konutlar residanslar, oteller ve alIş veriş merkezleri inşa ederek ülkenin emlak sektörünün en büük şirketi haline gelmişti.

Devlet medyasına göre, Truong My Lan’ın suçlanmasının ardından Vietnam’da 1,300 emlak şirketi battı ve sektör büyük sarsıntı geçirdi.