EnerjiSA’nın İzmir’deki RES projesine yürütmeyi durdurma kararı verildi

0

EnerjiSA’nın İzmir’deki RES projesine yürütmeyi durdurma kararı verildi

Enerjisa Şirketi’nin İzmir-Aydın sınırında hayata geçirmek istediği Dampınar RES Projesi’yle ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Tarım ve orman alanında yapılmak istenen proje arkeolojik SİT alanlarına 110 metre mesafede.

Proje tanıtım dosyasına göre Dampınar RES için 28 türbinin faaliyet göstermesi planlanıyor.

Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi  “1/100 bin Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planı”nda orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor.

Kızılçam ve sandal ağacı ormanları, endemik bitkiler, binlerce yıllık arkeolojik kültür varlıkları ile dolu olan proje alanında inşaat gerçekleşirse, dinamit patlamaları sonucu çıkan taşların, dağda kontrolsüzce gezdirilecek tırların üzerine kurulmuş tesislerde kırılıp mıcır yapılacaktı.

Kartal Dağı’nı Koruma Platformu, proje yüzünden ormandaki ağaçların kesilerek  geniş yollar açılacağına, elde edilen elektriği taşımak için de ormanların, zeytinliklerin, incir bahçelerinin ve  köylerin delik deşik edeceğini belirterek, üretim süreci boyunca da köylerine çok yakın yollarda yoğun bir araç trafiği, gürültü, hava ve çevre kirliliği yaratılacağını ve ekosistemin tahrip edileceği uyarısı yapmıştı.