BIDEN İSRAİL’İ TEHDİT ETTİ, YARDIMLAR KONUSUNDA BİRAZ SONUÇ ALDI

0

BIDEN İSRAİL’İ TEHDİT ETTİ, YARDIMLAR KONUSUNDA BİRAZ SONUÇ ALDI

ABD Başkanı Joe Biden’in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yla yaptığı telefon görüşmesinde “Gazze’de yardım çalışanlarını ve sivilleri korumazsanız yardımı keserim” tehdidi üzerine İsrail insani yardımlar için karadan ve denizden iki kapıyı işletmeye karar verdi.

Bu kapılardan biri Erez geçişi, diğeri de Ashdod limanı. Gazze’nin kuzeyindeki Erez geçişi Heamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra kapatılmıştı. İsrail’in güneyindeki Ashdod limanı ise geçici olarak Gazze’ye giden insani yardımlar için kullanılacak. Ayrıca Ürdün üzerinden gelecek yardımlar için Gazze’nin güneydoğusundaki Kerem Shalom kapısından geçişler de artırılacak.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de faaliyet gösteren yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı’nın aralarında İngiliz, Polonyalı ve Avustralyalıların da bulunduğu 7 yardım görevlisinin 1 Nisan Pazartesi günü İsrail saldırısında öldürülmesi üzerine İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu telefonla aramıştı. Biden görüşmede, İsrail’in Gazze’de yardım görevlilerinin ve sivillerin korunması için somut adımlar atmasını istemiş, aksi halde İsrail’e yapılan yardımların kesileceğini söylemişti. Beyaz Saray, Biden ve Netanyahu’nun telefon görüşmesine ilişkin olarak “İsrail’in, sivillerin zararını, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak için bir dizi spesifik, somut ve ölçülebilir adımı duyurması ve uygulaması gerektiğini açıkça ortaya koydu” açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray’a göre, görüşmede Biden muhatabına acil ateş kesin şart olduğunu da bildirdi.

O arada NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de gazetecilere İsrail’in Gazze’deki saldırganlığı ve insani vurdumduymazlığıyla ilgili olarak, “görmemiz gereken değişiklikleri görmezsek, politikamızda değişiklikler olacak” demişti.