ABD İSRAİL’İN GAZZELİLERE YARDIM İÇİN İKİ KAPI AÇMASINI YETERLİ BULMADI

0

ABD İSRAİL’İN GAZZELİLERE YARDIM İÇİN İKİ KAPI AÇMASINI YETERLİ BULMADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye daha fazla yardım ulaşması için alınan kararı olumlu bulduklarını ancak yeterli bulmadıklarını, ABD’nin taleplerinin karşılanması için bölgedeki insani koşulların keskin bir şekilde değişmesini görmek istediklerini bildirdi.

Blinken, Belçika’da yaptığı açıklamada, tam olarak işe yararlarsa daha fazla sınır kapısının açılmasının “İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ortasında kalan Filistinlilere” yardımı artırma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Blinken “Bununla birlikte ABD sivillerin ve yardım görevlilerinin korunmasını desteklemek için somut adımlar görmek istiyor” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, Gazze’de uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı görevlisi 7 kişinin İsrail saldırısında öldürülmesiyle ilgili bağımsız ve şeffaf bir soruşturma çağrısı da yaptı.

Gazze’de hafta başında aralarında İngilizlerin, Avustralya ve Polonyalı gönüllülerin de bulunduğu Filistinlilere yemek hazırlayıp dağıtan Dünya Merkez Mutfağı adlı kuruluşun 7 görevlisinin öldürülmesi üzerine ABD’nin tepkisi sert olmuştu. Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu telefonla arayarak Gazze’de yardım çalışmalarını ve sivilleri korumamaları halinde İsrail’e yapılan yardımın kesileceği tehdidinde bulunmuştu.

İsrail ise Gazze’nin kuzeyindeki Erez geçişini yardım için açacağını ayrıca İsrail’in güneyindeki Ashdod limanının da geçici olarak yardım sevkiyatında kullanılmasına izin vereceğini duyurmuştu.

Bu arada İsrail Ordusu, Dünya Merkez Mutfağı görevlilerinin öldürülmesinden sorumlu bulunan iki subayının görevden alındığını açıkladı.