ULUSLARARASI ADALET DİVANI’NDAN İSRAİL’E: “GAZZE’YE YARDIMA İZİN VER”

0

ULUSLARARASI ADALET DİVANI’NDAN İSRAİL’E: “GAZZE’YE YARDIMA İZİN VER”

Birleşmiş Milletler’in en üst yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, oybirliği ile aldığı kararda İsrail’in Gazze’de gecikmeksizin insani yardım akışını sağlamak zorunda olduğuna hükmetti.

Lahey Adalet Divanı olarak da bilinen yüksek mahkemenin kararında Gazze’nin bütününü kapsayan kıtlığın yaklaştığı belirtildi. Kararda BM gözlemcilerine göre 27’si çocuk 31 kişinin yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğü de vurgulandı.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in “Birleşmiş Milletler ile tam işbirliği içinde, gecikmeksizin, geniş ölçekte engelsiz yardım akışı için gerekli ve etkili tüm önlemleri alması” gerektiğini belirtti.

Uluslararası yüksek mahkeme ayrıca, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk’ün geçen hafta yaptığı açıklamaya da atıfta bulundu. Avusturyalı diplomat Türk, Gazze’deki açlık ve kıtlığın İsrail’in kısıtlamalarının, insanların yerlerinden edilmesinin ve alt yapının tahrip edilmesinin bir sonucu olduğunu belirtmişti.

Volker Türk kısa süre önce BBC’ye verdiği demeçte, İsrail’in Gazze’de açlığı bir savaş silahı olarak kullandığına dair “makul” belirtiler bulunduğunu niyetin kanıtlanması halinde bunun bir savaş suçu anlamına geleceğini söylemişti.