0-2 yaş çocukların akıllı telefon ve tablet kullanmasına, televizyon izlemesine izin verilmemeli.

0

0-2 yaş çocukların akıllı telefon ve tablet kullanmasına, televizyon izlemesine izin verilmemeli.

İsveçli doktorlar, uzun süredir ekran başında geçirilen zamanın çocukların gelişimi üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

Yeni tavsiyeler, ebeveynlerin sorumlu medya kullanımına rehberlik etmede oynadıkları role ilişkin öneriler de içeriyor.

Uzmanlar, çocukları akıllı ekran kullanımı konusunda yönlendirmenin, onlara iyi beslenme alışkanlıkları veya trafik güvenliğini öğretmek kadar önemli olduğunu savunuyor.

Bunu, Eylül ayında yaşla ilgili kendi kurallarını yayınlayan ve yalnızca öğrenme güçlüğü çekenler gibi ‘özel durumlarda’ iki yaşın altındakilerin cihazları kullanmasına izin veren Danimarkalı yetkililerin de benzer bir hamlesini takip ediyor.

Derneğin yeni raporunda doktorlar şunu yazdı: ‘Dijital ekranlar yararlı bilgiler sunabilse, eğlence sunabilse ve diğer insanlarla iletişim fırsatları sunabilse de, küçükleri beyinleri, bu faydaları özümseyecek kadar olgunlaşmamıştır.

‘Aksine, araştırmalar çocukların gelişiminin dijital ekranların erken kullanımından olumsuz etkilenebileceğini gösteriyor.’

Düzenli olarak akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarını kullanan çocukların daha sinirli olduklarını, konsantrasyonlarının daha kötü olduğunu ve bilgileri kullanmayan gençlere göre yalnızca yarısı kadar daha uzun süre hatırladıklarını söylediler.

Araştırmalar ayrıca ekran karşısında daha fazla zaman geçiren çocukların davranış sorunları veya çocukluk depresyonu geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor .

Dünya Sağlık Örgütü 2019’da benzer bir kılavuz yayınlayarak üç yaşın altındaki çocuklara televizyon izlememelerini veya tablette oyun oynamamalarını tavsiye etmişti.

Kuruluş, üç ve dört yaşındakilerin de günde bir saatten fazla ekran başında geçirmemesi gerektiğini söyledi.