📽️Grönland ve Antarktika’da buz tabakaları hızla eriyor; Deniz seviyesi korkutucu biçimde yükseliyor!

0

📽️ Grönland ve Antarktika’da buz tabakaları hızla eriyor; Deniz seviyesi korkutucu biçimde yükseliyor!

Dünya’nın buz tabakaları son 30 yılda 12 mil yüksekliğinde bir buz küpü oluşturmaya yetecek kadar buz kaybetti.

Uluslararası bilim adamlarından oluşan bir ekibin dünaq yayınladığı bir rapora göre, dünyanın neredeyse tüm tatlı su buzunu tutan Grönland ve Antarktika buz tabakaları korkutucu derecede hızlı bir şekilde küçülüyor .

Antarktika ve Grönland’ın 1992’den 2020’ye kadar uzanan 50 uydu araştırmasından elde edilen verileri birleştiren Buz Levhası Kütle Dengesi Inter-Comparison Exercise veya IMBIE’den bilim adamları, buz tabakalarının hacmindeki ve buz akışındaki değişiklikleri izleyebildiler.

Gezegeni ısıtan kirlilik rekor seviyeleri küresel sıcaklıkları yükselttikçe, buz tabakası erimesinin son 30 yılda altı kat arttığını buldular.

Kutup buz tabakasının erimesi için en kötü yedi yıl, son on yılda yaşandı.

Rapora göre, kutup buz tabakaları 1992 ile 2020 arasında toplamda 8,3 trilyon tondan fazla buz kaybetti.

Rapora göre, buz tabakası kaybı için en kötü yıl, buz tabakalarının yaklaşık 675 milyar ton buz kaybettiği 2019 yılıydı. Bu kayıplar, Grönland’ın buz tabakasının 489 milyar ton aktığını gören bir Arktik sıcak hava dalgası tarafından yönlendirildi.

Rapora göre, buz kaybının okyanuslar üzerinde önemli bir etkisi var ve deniz seviyelerini 21 milimetre (bir inçten biraz daha az) yükseltiyor . Buz tabakasının erimesi şu anda tüm deniz seviyesindeki artışın dörtte birini oluşturuyor — 1990’lardan bu yana beş kat artış.

Leeds Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan çalışmanın baş yazarı Inès Otosaka, CNN’e “Bu çok büyük miktarda buz” dedi. “Bu elbette çok endişe verici, çünkü dünya nüfusunun yüzde 40’ı kıyı bölgelerinde yaşıyor” dedi.

Otosaka, Grönland buz tabakasının buz kaybetmeye devam etmesini bekliyor, ancak Antarktika buz tabakasına ne olabileceğinin henüz net olmadığını söyledi.

Bunun, gelecekte çok daha yüksek bir deniz seviyesinin yükselmesine yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here