FAL DEĞİL UZMAN ÖNGÖRÜSÜ: 2024’TE DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLACAK?

0

FAL DEĞİL UZMAN ÖNGÖRÜSÜ: 2024’TE DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLACAK?

Lüks yaşam üzerine yayınlar yapan dijital mecmua Oggusto, çeşitli alanlarda 2024 yılındaki eğilimlere ilişkin öngörüler içeren raporlar hazırlattı. Bunlar arasında 2024 yılında ekonomide öngörülen “trendler” de var.

MERKEZ BANKASI, PARA POLİTİKASI VE DOLAR

Oggusto’ya görüş bildiren uzmanlara göre, yerel seçim öncesinde kur mutedil bir seyir izleyecek. Seçimlerin ardından birkaç aya sığacak oynaklıklarda artış görülebilir ve kurlarda yukarı yönlü bir seyir yaşanabilir. Bu oynaklıkların dalga boylarının ne kadar olacağını TCMB’nin izleyeceği faiz politikası belirleyecek.

ALTIN

2023 yılının son ayında altın tarihi zirvesini gördü. Ancak bu savaş korkusu nedeniyle olmadı. 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sonrasında 1,830 dolar/ons seviyelerinden “boşluklu” yükselerek başlayan hareket 2,010 dolarlara kadar devam etti. 2024’te yeni bir zirve görülür mü? FED’den gelecek faiz indirimlerinin çok ve hızlı olmayacağı varsayımıyla bu olasılığın var olduğu ancak çok da güçlü olmayacağı öngörülüyor.

2024’TE FED KARARLARI VE ETKİSİ

Oggusto’nun yayımladığı 2024 yılı ekonomi trendlerine göre FED, 2024’ün ortasından itibaren faiz indirimine gidebilir. ABD Merkez Bankası 2023’teki faiz indirimi sürecinde 5.25-5.50 bandında durdu. Yeni yılda Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) 150, ABD Merkez Bankası FED’den de 125 baz puanlık bir indirim bekleniyor. FED’in 2024’ün ikinci yarısından başlamak üzere 50-75 baz puanlık bir indirim yapacağı öngörülüyor.

PETROLDE TERSİNE DÖNÜŞ YILI

1970 yılındaki petrol krizinden bu yana kuralları petrol üreticileri tayin
ediyordu. Adına da “satıcı piyasası” deniliyor. Ancak dünya azalacak olan petrol talebiyle birlikte 2024 yılından itibaren alıcıların daha baskın oldukları “alıcı piyasasına” giriyor olabilir.

“YAPAY ZEKA TAŞLARI YERİNDEN OYNATACAK”

ABD’nin teknoloji devleri art arda kendi yapay zeka platformlarını açıklamaya başladılar. Kimse yapay zeka yarışında geride kalmak istemiyor.

Yapay zekâ ekonomide çok şeyi değiştirecek. Birçok meslek, küresel olarak AI (Artificial İntelligence) diye bilinen yapay zekaya teslim olacak. Muhasebe, hukuk hatta tıp sektörünün bile yapay zekaya kurban gideceği konuşuluyor.”