“GAZZE’DE AÇLIKTAN KİTLESEL ÖLÜMLER YAKINDIR”

0

“GAZZE’DE AÇLIKTAN KİTLESEL ÖLÜMLER YAKINDIR”

Birleşmiş Milletler’in muteber kabul ettiği uluslararası gıda güvenliği ile ilgili kuruluşun raporuna göre, Gazze’de gıda kıtlığı felaket niteliğinde ve bundan ötürü yakında kitlesel ölümler başlayabilir.

IPC kısaltmasıyla bilinen kuruluşa göre, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilerin %70’i büyük gıda sıkıntısı çekiyor. Bu durum aşırı kıtlık olarak kabul edilen %20’nin 3 katından fazla. Ayrıca her 10,000 kişiden ikisinin her gün açlıktan öldüğü durum da  gıda kıtlığı olarak tanımlanıyor. Toplam olarak Gazze nüfusunun yarısı yani 1.1 milyonu gıda kıtlığı felaketiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, IPC’nin raporunun korkunç bir durumu ortaya koyduğunu belirterek İsrail’in, Gazze’nin tüm bölgelerine tam ve sınırsız erişime izin vermesi gerektiğini söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nin verilerine göre, yetersiz beslenme ve açlık yüzünden 27 çocuk ve 3 yetişkin öldü. Açlık doğrudan öldürdüğü gibi, bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklarla da öldürüyor. Dünya Sağlık Teşkilatı, geçen ay yaptığı açıklamada Gazze’de 5 yaşın altındaki çocukların %90’ının bir veya daha fazla bulaşıcı hastalıktan etkilendiğini bildirmişti. Bu, veriler savaştan önceki vakalara göre 23 kat artışı ifade ediyor.

Uzmanlar, açlık sorunu yaşayan çocukların önemli bölümünün kurtarılsalar bile geri dönülmez sağlık sorunları yaşama olasılıklarına da dikkat çekiyorlar.