BİLİMSEL ARAŞTIRMA: ELMA SİRKESİ KİLO VERDİRİYOR

0

BİLİMSEL ARAŞTIRMA: ELMA SİRKESİ KİLO VERDİRİYOR

Lübnan’da yapılan bir araştırmaya göre, fermente edilmiş elma suyundan yapılma elma sirkesi kilo vermede dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. Elma sirkesi ayrıca metabolik sağlığı da olumlu etkiliyor.

Lübnan’daki iki üniversitede yapılan araştırmanın sonuçları BMJ Nutrition, Prevention & Health adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, günde 1 çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla alanların kilo verdiklerini, vücut kitle endekslerinin düştüğünü ve bel çaplarının da azaldığını belirlediler. Araştırmacılar, söz konusu dozun kan şekeri, triglisedid ve total kolesterol seviyelerini düşürdüğünü de saptadılar.

Araştırmada obezite hastası veya aşırı kilolu 120 yetişkin takip edildi. Katılımcıların hiç biri düzenli egzersiz yapmıyordu. Denekler ilaç da kullanmıyordu.

Katılımcıların bir bölümüne elme sirkesi bir bölümüne de plasebo olarak tadı elma sirkesine benzeyen laktik asit verildi. Denekler 3 ay takip edildi. Kiloları ölçüldü; kan şekeri, trigliserid ve total kolesterol için kan testleri yapıldı.

Günde bir çorba kaşığına denk gelen 15 mililitre elma sirkesi alanların 12 haftada 7 kilo verdikleri saptandı. Metabolik kan değerleri de normal hatta ideal seviyelere oturdu.