BAŞBAKAN OLAMIYOR. KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN SONUÇ ÇIKMADI

0

BAŞBAKAN OLAMIYOR. KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN SONUÇ ÇIKMADI

Anti islamcı ve göçmen karşıtı ırkçı politikalarıyla tanınan ve son seçimlerde partisi birinci çıkan Hollandalı siyasetçi Geert Wilders, muhtemel koalisyon ortaklarıyla yaptığı koalisyon görüşmelerinde destek alamadığını açıkladı.

Wilders, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “koalisyon görüşmelerinde bütün partiler desteklerse başbakan olabilirdim ancak durum öyle değil” dedi.

Geert Wilders, “bugün olmasa da yarın” Hollanda’nın başbakanı olacağını çünkü milyonlarca Hollandalı’nın sesinin duyulacağını öne sürdü.

Merkez sağdaki 3 partiyle yapılan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması ve Geert Wilders’in başbakan olamaması üzerine Hollanda’da başka bir ismin başbakanlığında teknotratlar hükümeti kurulacağı belirtiliyor.

Hollanda’da Kasım 2023’te yapılan seçimlerde Geert Wilders’ın aşırı sağcı, ırkçı partisi birinci gelerek 150 sandalyeli mecliste 37 milletvekilliği kazanmıştı. Kendi partisiyle Wilders’ın koalisyon görüşmeleri yürüttüğü partilerin sandalye sayısı ise 88’e ulaşıyordu.

Wilders, sık sık camilerin, İslami okulların ve Kuran’ın yasaklanması çağrısında bulundu ancak Ocak ayında olası koalisyon ortaklarına taviz vererek, söz konusu yasakları uygulamak için meclise sunduğu yasa tasarısını geri çekti.