Covid-19 karantinası yeni doğan bebeklere yaradı; Alerjilere karşı bağışıklık edindiller.

0

Covid-19 karantinası yeni doğan bebeklere yaradı; Alerjilere karşı bağışıklık edindiller.

Bir araştırmaya göre, COVID-19 salgını sırasında uygulanan karantinalar, yeni doğan bebekleri alerjilere karşı koruyabilecek değişiklikler yarattı. .

İrlandalı araştırmacılar, koronavirüs  sosyal mesafe kısıtlamalarıyla büyüyen bebeklerin, doğumdan sonra annelerinden edinilen ve hastalığa karşı savunma görevi görebilecek faydalı mikroplardan daha fazlasına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim insanları, bunun, “pandemik bebeklerin”, gıda gibi alerjik rahatsızlıkların, KOVİD öncesi bebeklere kıyasla beklenenden daha düşük oranlarda görülmesine yol açtığına inanıyor .

Allergy dergisinde yayınlanan araştırmada, salgının ilk üç ayında doğan 351 bebekten alınan dışkı örneklerini analiz ederek bunları salgın öncesi bir grupla karşılaştırdı.

Diyet, ev ortamı ve sağlık hakkında bilgi toplamak için çevrimiçi anketler kullanıldı.

Altı, 12 ve 24. aylarda dışkı örnekleri toplandı ve 12 ve 24. aylarda alerji testi yapıldı.

Çalışma, karantina dönemlerinde doğan bebeklerin mikrobiyom gelişiminde pandemi öncesi bebeklerle karşılaştırıldığında önemli farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı.

Karantinaya alınan bebeklerin yalnızca yüzde 5’inin bir yaşında gıda alerjisi geliştirdiği ortaya çıktı; bu oran, KOVİD öncesi grupta yüzde 22,8’di.

Karantinaya alınan bebeklerin yalnızca %17’sinin bir yaşına geldiğinde antibiyotiğe ihtiyacı vardı.

Pandemi öncesi grupta bebeklerin %80’i 12 aya kadar antibiyotik kullanmıştı.

Cork Üniversitesi Koleji’nde immünoloji profesörü olan ortak kıdemli yazar Liam O’Mahony şunları söyledi: “Hepimiz hayata kısır başlarken, bağırsaklarımızda yaşayan faydalı mikrop toplulukları yaşamın ilk yıllarında gelişir.

“Erken yaşta maruz kalmaların karmaşıklığı azaldığından ve bu, erken yaşamdaki önemli maruz kalmaların daha doğru bir şekilde tanımlanmasını kolaylaştırdığından, katı sosyal mesafe kısıtlamalarının uygulandığı erken COVID-19 döneminde büyüyen bebeklerde mikrobiyom gelişimini inceleme fırsatını değerlendirdik. .

“Bu çalışmadan önce, bu çoklu çevresel maruziyetlerin ve beslenme faktörlerinin yaşamın erken dönemindeki mikrobiyom gelişimi üzerindeki göreceli katkısını tam olarak belirlemek zordu.”

Şunları ekledi: “Büyüleyici sonuçlardan biri, insan maruziyetinin azalması ve enfeksiyondan korunma nedeniyle, bebeklerin yalnızca %17’sinin bir yaşına kadar antibiyotiğe ihtiyaç duymasıydı; bu da bifidobakteriler gibi daha yüksek düzeyde faydalı bakterilerle ilişkiliydi.

“Çalışma, gelecekte analiz etmeye ve araştırmaya devam edeceğimiz zengin bir veri deposu sağladı.”