NİJERYA KAÇIRILAN 287 ÇOCUĞU ARIYOR

0

NİJERYA KAÇIRILAN 287 ÇOCUĞU ARIYOR

Nijerya’da güvenlik güçleri ve halk, ülkenin kuzey batısındaki Kaduna bölgesinde bir okuldan kaçırılan 287 çocuğun bulunması için seferberlik halinde.

Kurifga adlı kasabanın okulunu 8 Mart günü basan silahlı kişiler sabah saatlerinde derslerin başlamasından önce neredeyse bütün öğrencileri kaçırmışlardı. Çocuklardan 100’u 12 yaşın altındaki öğrenciler. Çocukların okulun yanındaki ormanın derinliklerine götürüldüğü belirtiliyor.

Tanıklar, çocukları kurtarmaya çalışan bir kişinin vurularak öldürüldüğünü belirttiler. Okulun öğretmenlerinden birinin ise kendi isteğiyle çocuklarla birlikte olduğu bildirildi.

Nijerya’da bir dönem yaygın olan toplu çocuk kaçırmaları geçen yıldan bu yana iyice azalmıştı. Son toplu kaçırma olayında El Kaide bağlantılı gruplardan ziyade bölgedeki yerleşik halkla anlaşmazlık içindeki çobanlardan oluşan eşkiyadan şüpheleniliyor. Çocuklar için fidye isteneceği tahmin ediliyor. Olayı henüz üstlenen olmadı.

Ülke yönetimi, istihbarat zafiyeti ve müdahelede gecikme suçlamasıyla ağır eleştiri altında. Kaçırılan çocukların ebeveynleri güvenlik güçlerinin olaydan saatler sonra bölgeye ulaştıklarını belirtiyorlar. Uzmanlar bu durumun çocukların bulunmasını iyice zorlaştırdığı görüşünde.