Bir bu eksikti! sinüzit veya kalıcı burun tıkanıklığı için ‘sümük transferi’!

0

Bir bu eksikti! sinüzit veya kalıcı burun tıkanıklığı için ‘sümük transferi’!

Sağlıklı bir yabancının burun mukusunu burnunuza fışkırtmak, tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.

Yeni araştırmalar, bağışlanan mukusla sadece birkaç günlük tedavinin, üç aya kadar tıkalı geçişleri temizleyebileceğini gösteriyor.

Burun mikrobiyomunun (burun deliklerini ve sinüsleri (burun, yanaklar ve gözlerin arkasındaki havayla dolu boşluklar) kaplayan sıvıda yaşayan bakteriler de dahil olmak üzere mikroplar topluluğu) yapısını iyileştirdiği düşünülmektedir.

Kronik sinüzit veya kalıcı olarak tıkalı burun, genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyonun sonucu olarak burun pasajları ve sinüslerin astarı iltihaplanıp tıkandığında gelişir .

Yeni yaklaşım için İsveç’teki Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar burunları tıkalı 22 yetişkini işe aldı. Bağışlanan sağlıklı mukus kullanılarak ‘yeniden oluşturulabilmesi’ için mevcut ‘hatalı’ burun mikrobiyomlarını yok etmek amacıyla ilk önce her gönüllüye iki haftalık bir oral antibiyotik tedavisi uyguladılar.

Çoğunlukla sinüzit öyküsü olmayan eşlerden veya arkadaşlardan alınan donör mukusu, daha sonra birkaç çay kaşığı tuzlu suyla karıştırıldı ve bir şırıngayla her burun deliğine püskürtüldü. Solüsyonun geri sızmasını önlemek için şırınga birkaç dakika yerinde tutuldu; bu, sağlıklı donörden gelen bazı bakterilerin sinüslere yerleşmesine yetecek kadar bir süreydi. Bu işlem beş gün boyunca her gün tekrarlandı.

Araştırmacılar daha sonra, tıkanıklık ve hapşırmadan burun akıntısı, öksürük ve yüz ağrısına kadar her şeyi ölçen Sino-Burun Sonuç Testi (veya SNOT-22) adı verilen bir semptom kontrol listesi kullanarak gönüllülerin yanıtlarını analiz etti.

Burun akıntısındaki inflamatuar kimyasalların (sitokin adı verilen) seviyelerini ölçmek için de testler yapıldı.

Uluslararası Alerji ve Rinoloji Forumu’nda yayınlanan sonuçlar, semptomların şiddetinin takip eden üç ay içinde neredeyse yüzde 40 oranında azaldığını ve burun mukusunda bakteri sayısında ve çeşitliliğinde önemli bir artış olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar şimdi bulguları daha büyük bir çalışmada doğrulamayı umuyorlar.

Hertfordshire, Stevenage’deki Lister Hastanesi’nde danışman kulak burun boğaz (KBB) cerrahı olan Adam Frosh, mukus naklinin kronik sinüzitten etkilenen milyonlarca kişi için potansiyel yeni bir tedavi olduğunu ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sorunu çözmek için bir yabancının mukusunu kullanma fikri, şu anda NHS’de, Birleşik Krallık’ta her yıl binlerce insanı öldüren C. difficile adı verilen bağırsak enfeksiyonuyla mücadele etmek için kullanılan, benzer şekilde çekici olmayan dışkı nakillerinden ödünç alınndı.