📽️ Wagner Grubu nedir? Prigozhin kimdir? 

0

📽️ Wagner Grubu nedir? Prigozhin kimdir? 

Resmi olarak PMC Wagner olarak bilinen Wagner Grubu, 2014 yılında kurulmuş bir Rus paramiliter örgütüdür.

Putin’in eski yakın müttefiki Yevgeny Prigozhin tarafından yönetiliyordu .

Rusya, başkaları tarafından paralı askerler ağı olarak etiketlenmesine rağmen Wagner Grubu’nu “özel askeri şirket” olarak adlandırıyor.

Aralık 2022 itibarıyla Wagner Grubu’nun Ukrayna’da tahmini 50.000 personelinin bulunduğuna inanılıyor .

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, NBC News aracılığıyla bu sayının yaklaşık 10.000 gönüllü ve Rus hapishanelerindeki 40.000 mahkumdan oluştuğunu söyledi .

Yevgeny Prigozhin kimdi?

Yevgeny Prigozhin, Wagner Grubu’nun lideriydi ve Ukrayna’ya karşı savaşta onların katılımının ön saflarında yer aldı.

Putin’in yakın sırdaşıydı ama Haziran 2023’te iddia edilen darbeyi başlattığında en büyük düşmanı oldu

Geçmişte Prigozhin, Kremlin’e hizmet veren çok sayıda restoran ve catering şirketine sahip olduğu için  sıklıkla “Putin’in şefi” olarak anılıyordu .

Prigozhin , Ukrayna’nın  Bakhmut  kentindeki Wagner eğitim kampına düzenlenen ve düzinelerce kişinin ölümüne yol açan füze saldırısından Kremlin’i sorumlu tutarak Rusya’yı “cezalandırma” sözü vermesinin ardından bir krizi tetikleyecek gibi görünüyordu

Prigozhin ve birlikleri Putin’in Ukrayna’daki savaşında savaşıyordu  ; ancak Wagner’in patronu, Rusya’nın askeri liderliğini sesli bir şekilde eleştiren biri haline gelmişti .

24 Haziran 2023’ün erken saatlerinde güneydeki Rostov-on-Don kentindeki Rus ordusunun karargahının kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu ve savaşı Moskova’ya taşıma sözü  verdi .

İnternette yayınlanan bir dizi video ve ses klibinde Prigozhin şunları söyledi: “Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz… İlerliyoruz ve sonuna kadar gideceğiz.”

Rusya’nın üst düzey generallerine ve savunma bakanı Sergei Shoigu’ya karşı silahlı isyan çağrısında bulundu.

24 Haziran 2023’te Prigozhin, Rus birliklerini bir dizi savaşçının ölümüne yol açan bir roket saldırısı düzenlemekle suçladı.

Prigozhin, Rostov-on-Don’daki Rus ordu karargâhında olduğunu ve güçlerinin sokaklarda yürüyeceğini söyledi.

Ayrıca savaşçılarının şehrin askeri tesislerinin kontrolünü elinde tuttuğunu da iddia etti.

Bir Rus güvenlik kaynağı ayrıca Wagner savaşçılarının Moskova’nın yaklaşık 310 mil güneyindeki Voronej kentindeki tüm askeri tesislerin kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.

Prigozhin, Wagner’in Moskova’nın askeri liderliğini devireceğine söz verdi ve 25.000 savaşçısının “ölmeye hazır” olduğunu iddia etti.

Rusya’nın güvenlik servisleri, silahlı isyan ilanına, tutuklanması çağrısında bulunarak yanıt verdi.

Rusya’nın başkentinden zırhlı araçların sokaklarda yarıştığını gösteren görüntülerle , hem Rostov hem de Moskova’da güvenlik artırıldı .

Askeri yetkililer hem Kremlin hem de Rusya’nın parlamento binası Duma’nın güvenliğini sağlamak için çaba gösterirken, şehrin etrafına özel kuvvetler tarafından kontrol edilen barikatlar kuruldu.

Vladimir Putin Yevgeny Prigozhin hakkında ne söyledi?

Prigozhin’in açıklamasının ardından Putin , Wagner Grubu’nun “silahlı isyanını” “sırttan bıçaklama” olarak nitelendiren bir acil durum konuşması yaptı.

Putin televizyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu bir suç kampanyasıdır. Silahlı isyana eşdeğerdir. Rusya kendisini savunacak ve bu hamleyi püskürtecektir.

“Vatandaşlarımızın canı, güvenliği, toprak bütünlüğümüz için mücadele ediyoruz. Bu tehlikenin sona ermesi için her şeyin yapılması gerekiyor.

“Bu bizi içeriden çökertmeye yönelik bir girişimdir. Bu ihanettir. Cephede savaşanlara karşı bu, Rusya askerlerine ve halkına sırtından bir bıçaktır.”

Rusya cumhurbaşkanı ayrıca “anavatana” saldıranlara “kaçınılmaz ceza” uyarısında bulunarak, Rusya’yı “anarşiye” karşı savunacağına söz verdi.

Ukrayna, Bakhmut yakınlarında yakın dövüşte Wagner Grubu

Kaynak : The Sun