YAŞLILIKTA ZİHİN SAĞLIĞININ BAĞIRSAKTAKİ YAKITI: A CELATUS BAKTERİSİ

0

YAŞLILIKTA ZİHİN SAĞLIĞININ BAĞIRSAKTAKİ YAKITI: A CELATUS BAKTERİSİ

Bağırsaktaki flora içinde yeterli miktarda bulunması gereken Asaccharobacter celatus bakterisinin (A celatus) yaşlılıkta zihin keskinliğini korumada önemli rol oynadığı belirtiliyor.

İrlanda’daki Cork Koleji Üniversitesi araştırmacılarından Nathan Nuzum, henüz hakemli bir bilimsel dergiye göndermediği ancak Conversation adlı yayın organında yayımlanan makalesinde, öncelikle sağlıklı bir diyetle bilişsel sağlık arasındaki ilişkinin bilim camiasında kanıtlandığını hatırlatıyor.

Nathan Nuzum’a göre, son yıllarda yapılan araştırmalar, bağırsak bakterilerinin yaşlandıkça beyin sağlığını korumada önemli rol oynayabileceğini ortaya koyuyor.

Dr. Nuzum, kendi ön araştırmasının özellikle A celatus bakterisinin yararlı olabileceğini gösterdiğini belirtiyor.

Araştırmacıya göre, A celatus, diğer bazı bakterilerle birlikte, equol olarak bilinen bir bileşik üretiyor. A celatus ve işbirliği yaptığı bağırsak bakterileri, daidzein adı verilen bir bileşikten equol yapıyorlar.

Equol temel bir gıda olmasa da, yaşlı erişkinlerde gelişmiş beyin fonksiyonu ile ilişkilendirilen bir madde…

Yaşlılıkta zihin sağlığı için gerekli equol üretiminin baş aktörü A celatus’un bağırsak florasında yeterince bulunması için soya fasülyesi, soya sütü veya tofu tüketmek gerekiyor.

Dr Nathan Nuzum, araştırmasında 50 ila 80 yaşları arasındaki sağlıklı yaşlı erişkinlerden aldığı dışkı örneklerindeki A celatus bakterisi miktarlarını belirledi ve araştırmaya katılan bireylerin zihinsel performanslarını ölçtü. Sonuçta bir kişinin bağırsak florasında daha fazla A celatus bakterisi varsa, zihinsel işlev testindeki puanlarının yüksek olduğunu saptadı.

Dr. Nuzum’a göre, araştırması umut verici görünüyor.  Ancak hem A celatus bakterisinin hem de soya ürünü gıdaların yaşlandıkça beyin sağlığını korumadaki faydalarını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.