Gargara da masum değilmiş… Gargara kan basıncını artırma ve şeker hastalığı riski taşıyor.

0

Gargara da masum değilmiş… Gargara kan basıncını artırma ve şeker hastalığı riski taşıyor.

Araştırmalar, antiseptik gargaranın yüksek tansiyon ve diğer tıbbi durumların riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ve bunun nedeninin bakteri öldürücü özelliklerinin olduğu düşünüldüğünü buldu.

Antibiyotik kullanımının, iyi ve kötü bakterileri yok ederek sindirim ve bağışıklık sistemimizde önemli bir rol oynayan bakterilerin de dahil olduğu mikrop kolonisi olan bağırsak mikrobiyomunu bozabileceği iyi bilinmektedir.

Artık dikkatler ağız mikrobiyomuna, yani ağzımızdaki çeşitli mikrop kolonilerine ve özellikle de gargara kullanmanın vücudumuzu kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi durumlara karşı korumaya yardımcı olan bazı iyi bakterileri nasıl yok edebileceğine çevriliyor .

Diş Eğitimi ve Araştırma Bölümü’nde doçent Dr. Zoe Brookes, ‘Ağzınız yüzlerce bakteri türüyle doludur ve bunlardan bazıları plak ve çürümeye neden olurken, diğerleri aslında sağlığa çok faydalıdır ve vücuttaki oldukça karmaşık süreçlerden sorumludur’ diyor. Plymouth Üniversitesi.

‘Örneğin, dil üzerinde yaşayan ve yediğimiz yiyeceklerdeki nitratları nitritlere dönüştüren ve bu bakteriler daha sonra bağırsakta nitrik okside dönüştürülen bakteriler var; nitrik oksit etkili bir şekilde kan damarlarımızın gevşemesini sağlayarak kan basıncımızı iyi ve düşük tutuyor. ‘ diye açıklıyor gargaranın ağız mikrobiyomu üzerindeki etkileri üzerine 2020 yılında yapılan bir araştırmaya öncülük eden Dr. Brookes.

‘Bir dizi araştırma, ağız gargarası kullanımının, özellikle de antiseptik klorheksidin içeren markaların, özellikle zaten yüksek seviyelere sahip olan kişilerde kan basıncında artışa yol açabileceğini buldu.’

Porto Riko Üniversitesi’nde 2019 yılında yapılan bir araştırma, günde iki kez veya daha fazla ağız gargarası kullanan kişilerin, daha az sıklıkta kullananlara kıyasla yüksek tansiyona yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

Aynı Porto Riko merkezli araştırma grubunun 2017’de yaptığı bir araştırma ise, günde en az iki kez reçetesiz gargara kullanan aşırı kilolu kişilerin, üç yıllık bir süre içinde tip 2 diyabete yakalanma riskinin yüzde 50 arttığını buldu. kullanıcı olmayanlara.

Araştırmacılar, bu önemli ağız bakterilerini öldürmenin vücudun nitrik asit üretme yeteneğini azalttığını, bunun da kan şekerinin etkili bir şekilde parçalanmasını önlediğini ve bunun da zamanla diyabete yol açabilecek tehlikeli kan şekeri artışlarına neden olduğunu söyledi.

Gargaranın potansiyel olarak zararlı tek yan etkisi bu değil. Journal Intensive Care Medicine’de 2020 yılında yayınlanan bir araştırma, hastaneye kaldırılan hastalar tarafından kullanılan antiseptik gargaranın sepsisten ölüm riskini artırabileceğini buldu. Bu, vücudun bağışıklık sistemi bir enfeksiyona aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkan hayatı tehdit eden bir durumdur. organ yetmezliğine ve bazen ölüme kadar.

Dailymail