İRLANDA SEÇMENİ ANAYASA’DA KADINLARLA İLGİLİ CİNSİYETCİ MADDELERİ DEĞİŞTİRMEYİ REDDETTİ

0

İRLANDA SEÇMENİ ANAYASA’DA KADINLARLA İLGİLİ CİNSİYETCİ MADDELERİ DEĞİŞTİRMEYİ REDDETTİ

İrlanda’da 8 Mart Kadınlar Günü’nde yapılan halk oylamasında kadınlar da dahil seçmenler, anayasada kadın haklarına aykırı iki maddenin çağdaşlaştırılmasını öngören değişiklikleri ezici sayılabilecek çoğunluklarla reddetti.

Değişiklik önerilerinden biri, İrlanda Anayasası’ndaki aile tanımına evliliğin yanısıra diğer kalıcı birliktelikleri de katıyordu. Bu değişiklik %67,7 oyla reddedildi.

İkinci değişiklik önerisi ise kadının görevinin evde çocuklara, aile bireylerine bakmak olduğuna dair algı yaratan ve tutucular tarafından sık sık suistimal edilen maddeyle ilgiliydi. İrlandalı seçmen bu maddenin değiştirilmesine %73,9 oranıyla “hayır” dedi.

Referanduma katılım oranı da düşük oldu. Seçmenlerin %44’ü sandığa gitti.

Referandum oylaması anlamlı olur diye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılmış, oy sayımı 9 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilmişti.

İrlanda hükümeti değişiklikleri destekliyordu. Başbakan Leo Varadkar, referandum sonucunu hükümet için “darbeler” olarak tanımladı. İrlanda Başbakanı seçmeni ikna etmeleri gerektiğini ama bunu başaramadıklarını belirtti.

İrlanda Anayasayası 1937 tarihli. Anayasa yürürlüğüe girdiğinden bu yana 38 kez çeşitli değişiklikliklere uğramış ama söz konusu maddeler hiç gündeme gelmemişti.  Yaygın kanaate göre, İrlanda Katolik Klisesi’nin bu maddelerin varlıklarını korumalarında önemli rolü oldu.

Aslında 2022 yılında İrlanda Parlamentosu kadının rolünü tarif eden ve “evdeki kadın” diye bilinen Anayasa maddesini kadın erkek eşitliğine uygun olarak değiştirmiş ancak hükümet bu değişiklikleri referanduma götürmeye karar vermiş, referandum paketine bir de aile kavramına evlilik dışı kalıcı birlikteliği de katan değişik önerisini dahil etmişti.