Bir partinin değil Türklüğün simgesi

0

Bir partinin değil Türklüğün simgesi

Almanya’nın milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya maçındaki gol sevincini ‘Bozkurt’ işaretiyle göstermesini ‘ırkçı’ bulması,  Türklüğün binlerce yıllık simgesinin tarihçesini gündeme getirdi.

Güçlü bir hayvan olan kurt, Orta Asya’daki bozkır coğrafyasında yaşayan Türkler’in gücünün, yenilmezliğinin simgesi.  Türk destanlarında da önemli bir yer tutan kurt motifi,  çeşitli Türk devletlerinin sembolü olarak bayraklarda yer aldı.

Eski Türkler’deki ‘ilahi’ anlamını  İslamiyet’in  kabul edilmesiyle  yitiren kurt figürü, kudret,  yiğitlik,  güçlülük, çeviklik sembolü olarak bugüne kadar atasözlerine, edebi eserlere konu oldu.

Göktürkler’den günümüze uzanan ‘Bozkurt’ işareti yapan bir budist Türk hakanına ait 6. Yüzyıla ait heykel.

Düşmana yenilen Göktürkler’in sığındığı Ergenekon’dan demir ve çekiçle dağları delerek çıkışı hala günümüzde törenlerle kutlanıyor.

Bizler de daha çocukluğumuzda Sezgin Burak’ın ‘Türk kanı taşıyan kahraman’ anlamına gelen ‘Tarkan’ adlı bir Hun kahramanıyla oluşturduğu çizgi roman ve filmlerle kurdun tarihimizin önemli bir sembolü olduğunu öğrendik.

Atatürk ve CHP de benimsedi-

Tarihte doğaüstü güçleri temsil eden mitolojik ‘bozkurt’ takın tarihimizde siyasal partiler tarafından da simge olarak kullanıldı. Atatürk de bozkurt simgesine değer verdi. Kendisi de Türkçülük ideolojisinin bozkurdu olarak görüldü.

Atatürk döneminde CHP’nin ilk ambleminde kurt vardı, yine Cumhuriyetimizin 10’uncu yıl afişinde kurt simgesine yer verildi.Bozkurt figürü ve el işareti ülkücü gençliğin sembolü olarak da ön plana çıktı.

Cumhuriyetin 10. Yıl Afişi

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin Milliyetçi Hareket Partisi adını aldığı 1969 kongresinde  ‘3 Hilal ‘ ve ‘Bozkurt’ amblemlerinden hangisinin parti amblemi olarak kabul edileceği uzun tartışmalara neden oldu. Sonunda kongrede karar alınamayınca  Parti İdare Kuruluna bırakıldı ve ‘3 Hilal’ amblem olarak kabul edildi. MHP Gençlik Kolları da ‘Hilal içinde bozkurt ‘amblemini benimsedi.

-MHP ile yayıldı-

MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, anılarında bu tercihin nedenini  “Bozkurt resmi amblem yapmak için çok zordur. Kuvvetli bir sanatçı, bir ressamın yapacağı iştir. Ama hilal halkın tanıdığı bir işarettir ” diye açıkladı.

Türkeş, ırkçılık suçlamasını kesin reddettiği aynı kongrede “Milliyetçilik, Türk milletine karşı beslenen derin sevginin ifadesidir” dedi, ‘Türk’ adı taşıyan herkesin sevgi ve ilgileri dahilinde olduğunu belirtti.

Aynı kongrede parti adının Milli Hareket Partisi olması istense de ‘Milli’ adı Bakanlar Kurulu kararı olmadan kullanılamayacağı için Milliyetçi Hareket Partisi oldu. Bu kongreyle Türkeş artık ‘Başbuğ’ idi.

Osmanlı’nın simgesi ‘3 Hilal’ ile Adtiyatik’ten Çin’e Türklüğü temsil eden bozkurt MHP’nin en önemli simgelerinden olurken 1990’larda bozkurt işareti de eklendi.

Alparslan Türkeş 1991’de Ankara’ya gelen Gagavuz Türkü gençler tarafından bozkurt işaretiyle selamlandı.

Ermenistan’ın Karabağ işgali ve Hocalı katliamı nedeniyle Azerbeycan’da aktif siyaset izleyen Türkeş, 1992’de Bakü’de yapılan mitingde bir milyondan fazla kişi tarafindan  bozkurt el işaretiyle karşılandı. Türkeş de Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’le birlikte ayni işareti yaparak karşılık verdi.

Alparslan Türkeş Türkiye’ye döndüğünde aynı işaretle karşılaşınca bu işaret parti ve ülkücülerin selamlaşma biçimi oldu.

Daha sonra bu işareti iletişim aracı olarak kullanan Alparslan Türkeş, bunu  partinin kurucusu Osman Bölükbaşı’na eliyle göstererek şöyle anlattı:

“Serçe parmak Türk’tür. Bu işaret parmağı da İslam’dır. Bozkurt işaretiyle arada kalan boşluk cihandır. 3 parmağın birleştiği nokta da mühürdür.  Yani Türk İslam mührünü dünyaya vuracağız.”

Göktürkler’de de olduğu bilinen bozkurt el işareti daha çok yayıldı.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 7 Temmuz 2024

Yazarın Tüm Yazıları