TELEVİZYON DİZİLERİNDE ERKEN FİNAL SORUNSALI…

0

TELEVİZYON DİZİLERİNDE ERKEN FİNAL SORUNSALI…

2021 yılında birçok televizyon dizisi erken final yaptı. Bence bu problemin sebeplerinden biri de televizyon dizilerinin sürelerinin uzun olması… Sürelerin uzun olması aslında reklam pastasından çok pay almakla alakalı bir durum…Fakat sürelerin uzun olması senaryoda temponun düşmesine ve olayların tekrarlanmasına sebep oluyor. Halbuki bir karakterin hep aynı sorunla karşı karşıya kalması ve yaşadığı sorunun kısırdöngü haline gelmesi dizilerin seyirci açısından sıkıcı bir hal almasına neden oluyor. Reyting başarısı sağlamak için hikaye ve senaryo kalıplaşmış hale gelmesi kaçınılmaz oluyor. Genelde yabancı diziler ve kitap uyarlamaları dışında farklılık yakalanamıyor Türk dizilerinde…

Farklı bir dizi yapmak ve “Müthiş olmuş” dedirtebilmek için seyirciye gerçekten hayal dünyasının çok geniş olması gerekiyor senaristlerimizin, çünkü artık sadece rakip kanaldaki dizi ile değil dijital platformlardaki dizilerle de rekabet içinde Türk dizileri…

Dijital platformların gelir kaynağı reklam olmadığı için onlar az izlenen yapımlar olması durumundan televizyon kanalları kadar etkilenmiyorlar. Çoğu özellikle genç televizyon izleyicisinin dijital platformlara yönelmesi de çeşitli dizilerin erken final yapmasında az da olsa etkilidir diye düşünüyorum. Çünkü artık geleneksel yayıncılık kurallarının geçerli olmadığı dijital platformlarda farklı bir dünya sunuldu izleyicilere…

Ve televizyon kanallarının rakipleri çoğaldı. Özellikle yabancı dizilerin ve dijital platformlarda seyirciyle buluşan Türk dizilerinin de sürelerinin televizyon dizilerine göre kısa olması tercih sebebi olmasını sağladı.

İzleyicilerin dijital platformlara ilgisinin artması sinemalara gidemediğimiz pandemi sebebiyle yaşadığımız tam kapanma döneminde başladı. Televizyon kanallarına göre seçeneğimizin daha fazla olması cazip geldi sinema ve televizyon izleyicisine… Bu durumda etkileyici ve sürükleyici olmayan ve bu rekabetle başa çıkamayan bazı diziler erken final yapmak durumunda kaldılar. Çünkü artık dijital platformlar ve teknoloji sayesinde tüm dünya dizi ve sinema sektörü bir kumanda ile avucumuzun içinde… Bu durum reklam verenlerin dikkatle takip ettiği reyting istatistikleri yüksek olan dizilerin sayısının azalmasına neden oluyor.

2021 YILINDA ERKEN FİNAL DİZİLER

CAM TAVANLAR

Show Tv`de sadece 8 bölüm yayınlanan dizinin başrollerinde Bensu Soral ve Kubilay Aka yer almaktaydı.

ELBET BİR GÜN

Fox Tv`de sadece 6 bölüm yayınlanan dizinin başrollerinde Burak Yamantürk, Sinem Ünsal ve Şebnem Bozoklu yer almaktaydı.

KAĞIT EV

Star Tv`de sadece 8 bölüm yayınlanan dizinin başrollerinde Erdal Beşikçioğlu ve Nur Fettahoğlu yer almaktaydı.

MASUMİYET

Fox Tv`de sadece 13 bölüm yayınlanan dizinin başrollerinde Hülya Avşar, Deniz Çakır ve Mehmet Aslantuğ yer almaktaydı.

MİSAFİR

Japon dizisi Oasis’den uyarlanan ve Fox Tv`de sadece 5 bölüm yayınlanan başrollerinde Buğra Gülsoy, Hazal Kaya ve Ozan Dolunay yer almaktaydı.

SANA SÖZ

Star Tv`de sadece 7 bölüm yayınlanan dizinin başrollerinde Nehir Erdoğan ve Erkan Petekkaya yer almaktaydı.

YALANCILAR VE MUMLARI

The Mistresses dizisinden uyarlanan ve Fox Tv`de sadece 5 bölüm yayınlanan dizinin başrollerinde Elçin Sangu, Ceren Monay, Şafak Pekdemir yer almaktaydı.

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen
Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

 

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 08 Ocak 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here