NASA’nın Perseverance gezgini, Mars’ta antik bir gölün varlığını doğruladı.

0

NASA’nın Perseverance gezgini, Mars’ta antik bir gölün varlığını doğruladı.

Araştırmaya göre, Perseverance gezgini tarafından toplanan veriler, bir zamanlar Mars’ta Jezero Krateri adı verilen dev bir havzayı dolduran suyun biriktirdiği antik göl çökeltilerinin varlığını doğruladı.

Robotik gezici tarafından gerçekleştirilen ve yere nüfuz eden radar gözlemlerinden elde edilen bulgular, önceki yörünge görüntülerini ve bilim adamlarının Mars’ın bazı bölümlerinin bir zamanlar suyla kaplı olabileceğini ortaya koyuyor.

Kaliforniya ve Oslo Üniversitesi’nden ekiplerin yürüttüğü araştırma,  Science Advances dergisinde yayınlandı .

Araştırma, Perseverance’nin Mars yüzeyinde krater tabanında, nehir deltalarına benzeyen bitişik örgülü, tortul benzeri özellikli yeraltı taramalarına dayanıyor. .

Gezegen bilimcisi David Paige, gezicinin RIMFAX radar cihazından gelen sondajların, bilim adamlarının 20 metre derinlikteki kaya katmanlarının kesitsel bir görünümünü elde etmek için yeraltına bakmalarına olanak tanıdığını söyledi.

Bu katmanlar, suyun taşıdığı toprak çökeltilerinin, tıpkı Dünya’daki göllerde olduğu gibi, Jezero Krateri ve deltasında onu besleyen bir nehir tarafından biriktirildiğine dair şaşmaz kanıtlar sağlıyor.

Bulgular, önceki çalışmaların uzun süredir öne sürdüğü soğuk, kurak ve cansız Mars’ın bir zamanlar sıcak, ıslak ve belki de yaşanabilir olduğu yönündeki iddiayı güçlendirdi.

Bilim insanları, Dünya’ya nakledilmek üzere Perseverance tarafından toplanan örneklerde, yaklaşık 3 milyar yıl önce oluştuğu düşünülen Jezero çökeltilerinin yakından incelenmesini sabırsızlıkla bekliyor.