Şeker bizim için bu kadar zararlıysa meyvedeki şeker neden iyi?

0

Şeker bizim için bu kadar zararlıysa meyvedeki şeker neden iyi?

Daha az şeker tüketmemiz gerektiğini sağlık kuruluşlarından ve uzmanlardan düzenli olarak duyuyoruz . Ama aynı zamanda daha fazla meyve yememiz gerektiği de söyleniyor.

İster meyveden ister meşrubattan olsun, her türlü şeker bize aynı miktarda kalori verecektir. Ancak şeker yemenin sağlık riskleri,  meyvelerde veya sütte doğal olarak bulunan şekerlerin tüketilmesiyle değil, diyette çok fazla “serbest şeker” tüketilmesiyle ilgilidir .

Gıdalardaki Şeker Türleri

Yiyecek ve içeceklerdeki şeker çeşitli şekillerde gelir. Şeker molekülleri monosakkaritler (glikoz ve fruktoz gibi tek şeker molekülleri) ve disakkaritler (sakkaroz ve laktoz gibi daha karmaşık yapılar) olarak sınıflandırılır.

Meyveler sakkaroz, fruktoz ve glikozun karışımı olan doğal şekerler içerir. Birçok kişi şekerin kötü olduğunu duymuştur ve bu durumun meyveler için de geçerli olması gerektiğini düşünmektedir.

Ancak fruktoz yalnızca fazla miktarda zararlıdır , meyveden geldiğinde zararlı değildir. Bütün meyveleri yiyerek aşırı miktarda fruktoz tüketmek inanılmaz derecede zor olacaktır.

Fazla şekeri “serbest şeker” içeren yiyecek ve içeceklerden tüketmek çok daha kolaydır.

Serbest şekerler aynı şekerleri (fruktoz, glikoz, sukroz) içerir, ancak bu durumda bunlar doğal olarak oluşan kaynaklarından uzaklaştırılmıştır (meyvelerin, süt ürünlerinin ve bazı sebzelerin ve tahılların doğal parçaları olarak yenmek yerine). Buna gıda şirketleri, aşçılar veya tüketiciler tarafından yiyecek ve içeceklere eklenen şeker de dahildir.

Parça Meyve Yiyor.

Çoğu ulusal beslenme kılavuzu, sebze ağırlıklı olmak üzere meyve ve sebze yemeyi teşvik eder. Günde önerilen iki parça meyveyi denemek ve yemek için, bir parçanın bir muz, elma veya portakal veya erik veya kayısı gibi iki küçük meyve veya bir fincan üzüm veya çilek olabileceğini unutmayın.

Diğer şeker kaynakları söz konusu olduğunda, içindekiler listesinde çok az şeker bulunan veya hiç şeker içermeyen yiyecekleri seçmeye çalışın ve susadığınızda şekerli içecekler yerine su için.