Kadınlar neden belirli dönemlerinde çikolata ve cips ister? Gerçekten ‘tıbbi’ nedenleri varmış.

0

Kadınlar neden belirli dönemlerinde çikolata ve cips ister? Gerçekten ‘tıbbi’ nedenleri varmış.

Kendini aç hisseden ve canı her ay çikolata ve cips isteyen kadınların gerçekten iyi bir nedeni var.

Araştırmacılar, bir kadının adet öncesi aşamada, (adet dönemi gelmeden) hipotalamus adı verilen beyin bölgesinin insülin hormonuna daha az tepki verdiğini keşfetti.

Pankreas tarafından üretilen insülinin kan şekerini düzenlemesi nedeniyle diyabetle ilişkisini çoğu kişi biliyor.

Ancak insülin beyne ulaştığında, bunun kadınları atıştırmalıklara daha yatkın hale gelebileceğini gösteriyor.

Bu nedenle, kadınlarda adet öncesi dönemde insülinin beyinde pek iyi çalışmadığına dair yeni bulgu, kadınların bu dönemde artan iştahlarını ve sağlıksız isteklerini açıklamaya yardımcı olabilir.

Bulgular, 15 kadının beyninin MRI makinesinde taranmasından elde edildi.

Almanya’daki Tuebingen Üniversitesi’nde araştırmayı yürüten Profesör Martin Heni şunları söyledi: ‘Beyinde insülin hakkında vücutta olduğu kadar fazla araştırma yok.

‘Bu, adet döngüsünün belirli bir noktasında kadınlar üzerinde daha az etkiye sahip olduğunun ilk kanıtıdır.”

Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışmada, hormon beyne geçtiğinde olanları taklit etmek için 15 kadına burundan insülin spreyi verildi.

Bu, döngülerinin ‘foliküler’ aşamasında (son adet dönemlerinin ertesi gününden yumurtlamaya kadar) hipotalamus adı verilen beyin bölgesinde önemli bir aktiviteye neden oldu.

Ancak kadınların adet öncesi yani yumurtlamadan sonra ancak adet döneminden önce olduğu ‘luteal’ aşamada beyin aktivitesi daha azdı.

Beyindeki insülin eylemi duyguları etkileyebileceğinden, bu aynı zamanda adet öncesi ruh hali değişimlerini açıklamaya da yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, kadınların döngülerinin ilk yarısında insüline ihtiyaç duyduğundan şüpheleniyor; çünkü hormon vücuttaki glikozu kontrol ediyor, böylece o ay hamile kalmaları durumunda yumurta üretmelerine ve rahim iç yüzeyini kalınlaştırmalarına yardımcı olacak enerjiyi toplayabilir.

Ancak yumurtlamadan sonra bu işleme daha az ihtiyaç duyulur.

Bununla birlikte, adet öncesi kadınların beyinlerinde görülen insülin duyarlılığı eksikliği, vücudun geri kalanında görülen ve tip 2 diyabete yol açabilen insülin duyarlılığı eksikliğinden ayrıdır.

Bu, kadınların adet döngüsünün ikinci yarısında kan şekerinde büyük bir artıştan korkmaması gerektiği anlamına geliyor.

Ancak beyindeki geçici insülin duyarlılığı eksikliği, onlarca yıl boyunca vücutta daha fazla yağın depolanmasına katkıda bulunabilir.

Bu, kadınların adet öncesi beyin değişikliklerinin, genellikle erkeklerden daha fazla vücut yağına sahip olmalarının nedenlerinden biri olabileceği anlamına da geliyor.