📽️ Belki de korkmak gerekiyor! Artık kesin; Mars daha hızlı dönüyor!

0

📽️ Belki de korkmak gerekiyor! Artık kesin; Mars daha hızlı dönüyor!

Insight iniş aracının mirası, Aralık ayındaki ölümünün ardından yeni araştırmalarla devam ediyor.

Kızıl Gezegenin dönüşü, bir Mars gününün uzunluğunu yılda bir milisaniyenin kesri kadar kısaltacak kadar hızlı hale geldi.

NASA’nın Mars Insight iniş aracı birkaç ay önce öldü, artık tozla kaplı güneş panellerinden güç üretemiyor , ancak bilim adamları topladığı verilerden Dünya’nın komşu gezegeni hakkında yeni şeyler öğrenmeye devam ediyor.

İniş aracından gelen en son keşiflerden biri, Mars’ın ne kadar hızlı döndüğü ve ne kadar sallandığı.

Araştırmacılar, Mars’ın uzayda 100 milyon mil uzaktaki dönüşünü ölçtüler .

Mars’ın iç işleyişini anlamak, bilim insanlarına gezegenin nasıl oluştuğu ve zaman içinde değiştiği ve bu koşulların gezegenin yaşanabilirliğini nasıl etkilediği hakkında yeni ipuçları veriyor.

Bilim adamları, Mars’ın dönüş hızını izlemek için, NASA’nın Dünya’daki en uzak uzay aracıyla iletişim kurmak için kullandığı radyo çanak sistemi olan Deep Space Network’ü Mars’ta Insight’a sinyal göndermek için kullandılar.

RISE enstrümanı daha sonra sinyali geri döndürür.

Sinyal geri döndüğünde, bilim insanları gezegenin ne kadar hızlı döndüğünü belirlemek için frekansındaki küçük değişiklikleri ararlardı.

Insight’ın ilk 900 Mars gününden elde edilen verilerle, bu küçük, ince varyasyonları gözlemleyebildiler: Mars artık daha hızlı dönüyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here