📽️Zonguldak’ta fırtına hayatı felç etti. Çatılar uçtu, gemiler karaya oturdu, cezaevi boşaltıldı. Okullar yarın (20 Kasım Pazartesi) tatil!

0

Zonguldak’ta sabah erken saatlerden itibaren etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi.

Kent merkezinde ve sahil ilçelerde etkisini giderek arttıran fırtına nedeniyle ağaçlar kökünden devrildi, çatılar koptu.

6 metreyi bulan dalgalar sahildeki kaldırımları yıktı. Deniz suyu alt katlardaki iş yerlerine doldu.

Şiddetli fırtına ve sağanağın hayatı felç ettiği Zonguldak’ta valilik vatandaşları uyardı. Valilik yaptığı açıklamada, vatandaşların zaruri olmadıkça dışarıya ve trafiğe çıkmamalarını istendi.

Valilik, olumsuz hava şatlarının Pazartesi’ne kadar devam edeceğini belirterek, “Zonguldak il genelinde olumsuz hava şartları nedeniyle 20 Kasım 2023 Pazartesi günü tüm resmi-özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında (rehabilitasyon merkezleri ve özel kurslar dahil) eğitim öğretime bir gün süreyle ara verilmiştir” açıklamasını yaptı.

Cezaevi boşaltıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yaptığı açıklamada, “Zonguldak Kdz. Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumumuzda şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle su seviyesinin yükseldiği, cezaevinde barındırılan hükümlüleri güvenlik nedeniyle yakın kurumlara naklediyoruz. Düzce T Tipi Ceza İnfaz Kurumuna nakledilen 39 hükmün şu an için bir güvenlik sorunu bulunmamaktadır” dedi.

Fırtına nedeniyle açık denizde bulunan gemiler Zonguldak Limanı’na sığınırken, Ereğli’de bir gemi kara sürüklendi. Şiddetli rüzgarın etkisiyle sürüklenen yaklaşık 100 metre uzunluğundaki kuru yük gemisi, karaya çarparak ikiye ayrıldı.

Kamerun bandıralı kuru yük gemisinde bulunan 13 mürettebat, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve itfaiye ekiplerinin yoğun çalışması sonucunda kurtarıldı. Tahliye edilen 13 kişi tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı

Fırtına ilçe merkezindeki sahil kesimini de harabeye çevirdi. Öte yandan ilçe hükümet konağı inşaatındaki kule vinç fırtınadan dolayı yıkılırken, bir balıkçı teknesi kayalıklara çarparak battı. Yetkililer vatandaşları fırtınaya karşı uyardı.

Çaycuma’dan Zonguldak’a gelmekte olan yolcu treni Çatalağzı bölgesinde raylara ağaç devrilmesi nedeniyle durdu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İbni Sina Kampüsü’ndeki bir binanın çatısı düştü. Bahçedeki çardaklar yerlerinden çıktı.

Fırtınanın etkili olduğu Alaplı’da ise, sahil savaş alanına döndü. Dev dalgalar sahil kesimindeki kaldırımları söktü, parkları parçaladı. Yolları da su bastı. Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, ilçelerinde çok büyük felaketle karşı karşıya olduklarını söyleyerek, “İlçemizde dün başlayan ve etkisini arttıran fırtına büyük afete yol açtı. Karadeniz’de dalga boyu 6-7 metreyi bulan dev dalgalar sahil parkımıza zarar vermiş durumda. 5 yıl önce yaşadığımız afetten daha büyüğünü yaşıyoruz. Basketbol ve tenis sahası kullanılamaz durumda. Tel örgülerin büyük bir kısmı yıkılmış ya da yan yatmış. Çocuk oyun grupları, kameriyeler ve oturma grupları da zarar gördü” dedi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde hayat felç oldu.

Ereğli’de dün gece geç saatlerde başlayan sağanak yağmura, sabah saatlerinde şiddetli fırtınada eklendi. Denizde dev dalgalar oluştu. Karaya çarparak ikiye bölünen Kamerun bandıralı Pallaga adlı gemi haricinde 2 geminin daha fırtınanın etkisiyle sürüklenerek çeşitli yerlerde karaya oturduğu ileri sürüldü.

Belediye binası dahil çok sayıda binanın çatısı uçtu. Ağaçlar kökünden devrildi. Kent merkezinden geçen dere sağanak nedeniyle taştı. Çevrede bulunan binaların alt katlarındaki ev ve iş yerlerini su bastı. İlçe merkezinde elektrik ve internet kesildi. Kentte rüzgarın hızının 120 kilometre, dalgaların büyüklüğünün ise 6-7 metreye kadar çıktığı belirtildi. Zonguldak- Ereğli karayolu da kar yapışı nedeniyle kapandı.