WASHINGTON POST: TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLER DÜNYAYA BİR DERS NİTELİĞİNDE 

0

WASHINGTON POST: TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMLER DÜNYAYA BİR DERS NİTELİĞİNDE 

Türkiye’deki yerel seçimlerin sonuçları hakkında Washington Post gazetesinde yayımlanan makalede Türkiye’deki yerel seçimlerin dünyada sağ partiler karşısında yenilgiye uğrayan liberal demokratlar için önemli dersler içerdiği belirtildi.

Ishaan Tharoor ve Sammy Westfall imzasını taşıyan makalede, yerel seçimlerde CHP’nin sadece kıyılarda değil, Türkiye çapında başarı elde ettiği vurgulandı ve bu başarıya özellikle İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat yoğun kampanyasına rağmen ulaşıldığına dikkat çekildi.

Makalede, ekonomik sıkıntılara karşı seçmenin tepkisinin sandığına yansıdığı vurgulandı ama asıl faktörün CHP’nin başarısını körükleyen dinamik olduğu belirtildi. Bu yeni dinamik, daha önce sadece “şehirli laiklere hitap eden fazla dogmatik ve seçkinci” CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı açılımın yeni kadrolar tarafından devam ettirilmesi olarak açıklandı.

Yazarlar şu satırları kayda geçirdiler: “CHP’de Kılıçdaroğlu’nun halefi Özgür Özel’den İmamoğlu’na kadar, Erdoğan’a benzer bir kimliğe sahip olduğunu iddia edebilen yeni bir yetenek grubu başı çekiyor. Ve daha geniş koalisyonlar kuruyorlar. Pazar günkü seçimlerde, güneydoğu dışındaki kürt seçmenin desteğini aldılar.”

Makalede, CHP’deki yeni kadronun eşit olmayan oyun alanına rağmen başarılı olduğu vurgulandı.

Yazıda özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başarısının üç açıdan başka yerlerdeki liberal demokratlara ders verir nitelikte olduğu belirtildi. Buna göre birincisi “karizma önemli” ve İmamoğlu’nun sadece bir kesimi değil geniş kitleleri heyecanlandıran bir figür olması. İkincisi ise İmamoğlu’nun, CHP’nin seçkinci laik mirası tarafından dışlanan kesimlerle koalisyon oluşturmayı başarması. Üçüncüsü ise İmamoğlu hatta Mansur Yavaş’ın yönetim ve icraattaki başarılı sicillerinin de etkili olması.