Avrupa’daki 11 monarşinin en büyüğü olan Birleşik Krallıkta Kral 3. Charles bugün taç giyecek.

0

Avrupa’daki 11 monarşinin en büyüğü olan Birleşik Krallıkta Kral 3. Charles bugün taç giyecek.

73 yaşında tahta çıkan Kral 3. Charles, için bugün görkemli bir tören düzenlenecek.

Buckingham Sarayı ile İngiltere Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu’nun resmi ofisi Lambeth Sarayı’nın verdiği bilgilere göre, taç giyme töreninin detayları belli oldu.

Ülkede 70 yıl sonra yapılacak ilk taç giyme töreni olma özelliği taşıyan seremoni, 1300’lü yıllarda hazırlandığı düşünülen Liber Regalis’te (Kraliyet Kitabı) yer alan detayların yerine getirildiği bir tören olacak.

Kral 3. Charles, Buckingham Sarayı’ndan beraberindeki aile üyeleri ve askerlerle çıkarak yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşe başlayacak.

Törenin kiliseye gidiş bölümünde 1400 askerlik kortej krala eşlik edecek. Kral, saraydan çıktıktan sonra, önce saray önündeki The Mall Caddesi’ni yürüyecek, ardından Amirallik Kemeri’nin altından geçerek Londra’nın simge mekanlarından Trafalgar Meydanı’na ulaşacak.

Buradan Başbakanlık ve bazı bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi’ne dönecek kortej, cadde sonunda İngiltere Parlamentosu’nun bulunduğu Parlamento Meydanı’na varacak.

Kortej, meydanın batı kısmında yer alan Westminster Katedrali’ne doğru yürürken, kral ve törende yer alacak kortej katedralden içeri girecek.

Kralı katedral girişinde tarihte ilk kez olacak şekilde kilise korosundan bir genç karşılayacak. Burada karşılama cümlesini söyleyen gence Kral Charles, “Onun adına ve onun örneğinde olduğu gibi hizmet görmek için değil, hizmet etmeye geldim.” diyecek. Bu konuşma tüm izleyiciler tarafından da duyulacak.

Ardından töreni yöneten Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ve bazı lordlar, kralı tanıdıklarını deklare eden konuşmalarını yapacak ve İncil takdim edilen kral, hükümdar yemini edecek.

Hint asıllı olan Başbakan Rishi Sunak’ın İncil’deki Koloselilere Mektup bölümünü okuyacağı törende, tarihte ilk kez kadın rahipler de yer alacak. Bu rahiplerden Londra Piskoposu Sarah Mullally de İncil’den bir bölüm okuyacak.

AVRUPA’DA MONARŞİ İLE HANGİ ÜLKELER YÖNETİLİYOR?

Avrupa’da Belçika, İspanya, İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg gibi ülkeler resmi olarak “krallık” olmasına rağmen parlamenter monarşiyle yönetildiği için kraliyet ailesi üyelerinin yönetimde sembolik olarak ya da çok az söz hakkı bulunuyor. Asya ülkelerinden Japonya, Malezya, Kamboçya da yine bu şekilde bir yönetim biçimine sahip.

Afrika’da ise Güney Afrika sınırları içerisinde yer alan Lesotho, parlamenter monarşiyle yönetilen kıtadaki tek ülke konumunda.

Orta Doğu ve Afrika’da ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Ürdün ve Fas da monarşiyle yönetilen diğer ülkeler. Bu ülkelerde meclis olmasına rağmen kral ve kraliyet ailesinin yönetim üzerinde büyük bir üstünlüğü bulunuyor. Uzak Doğu Asya’da monarşinin en büyük örneği ise Brunei Krallığı.

İngiliz Milletler Topluluğu’na dahil 15 ülkede daha sembolik de olsa yönetimde söz sahibi konumda bulunuyor.

Bu ülkeler arasında Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Barbados, Bahama Adaları, Grenada, Saint Lucia, Saint Kitts ve Nevis, Antigua ve Barbuda, Fiji, Belize, Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları yer alıyor. Bu ülkelerde sembolik de olsa devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth. Ancak kraliçeyi yönetimde özel olarak atanan “Genel Vali”ler temsil ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here