📽️Dağların Kadını! Norveçli dağcı 8000 metrelik dağların zirvesine çıkan en hızlı kadın oldu

0

📽️Dağların Kadını! Norveçli dağcı 8000 metrelik dağların zirvesine çıkan en hızlı kadın oldu

Norveçli dağcı Kristin Harila dünyanın altıncı en yüksek dağı olan Cho Oyu’nun (8.188 metre) zirvesine ulaştı ve 8.000 metrenin üzerindeki 14 zirvenin tümüne en hızlı tırmanan kadın oldu.

Harila’ın zirveyi fethetmesi 12 ay 5 gün sürdü.

Harila’nın keşif gezisini yürüten ajans Seven Summit Treks’in yöneticisi Thaneshwor Guragain, EFE’ye “Artık 8.000 metrenin üzerindeki 14 zirvenin tümüne tırmanan en hızlı kadın” dedi.

Harila, 2019’da bu mücadeleyi 6 ay 7 günde tamamlayan Nepalli dağcı Nirmal Purja’nın ardından bu kilometre taşına ulaşan en hızlı ikinci insan oldu.

Harila, geçen yıl 14 sekiz binlik yarıştan 12’sini tamamlayarak bu rekoru kırmaya çalıştı, ancak ilgili makamlar tarafından verilen izinlerle ilgili bir sorun, Purja’yı yenmesini engelledi.

Ancak Norveçli dağcı hala Purja’nın rekorunu kırmayı hedefliyor ve bu yıl altı aydan kısa bir süre içinde en yüksek 14 zirveye tırmanmak için bir girişimde daha bulunacak.

Zirveleri ve ilgili istatistikleri takip eden bir web sitesi olan 8000ers.com’a göre, toplam 56 dağcı 14 sekiz bin dağcının tamamını zirveye çıkardığını iddia etti.

İspanyol dağcı Edurne Pasaban, Mayıs 2010’da Shishapangma Dağı’ndaki (8.027 metre) zirvesinden sonra bu dönüm noktasına ulaşan ilk kadın oldu.

Güney Koreli dağcı Oh Eun-sun, Nisan 2010’da 14 sekiz binin tamamını tamamladığını iddia etti ve bu, onu bu başarıya ulaşan ilk kadın yapacaktı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here