NASA tarafından uzayda yetiştirilen domatesler hafta sonu Dünya’ya dönecek

0

NASA tarafından uzayda yetiştirilen domatesler hafta sonu Dünya’ya dönecek

Nasa, astronotlar için taze yiyecek üretmeye yönelik araştırmayı tamamladı;uzayda yetiştirilen domatesler bu hafta sonu Dünya’ya dönecek .

Domates hasadı, yaklaşık 2.000 kg malzeme ve bilimsel deneyler taşıyacak olan SpaceX Dragon kargo ikmal uzay aracıyla 15 Nisan’da Uluslararası Uzay İstasyonundan ayrılacak.

Veg-05 deneyi, ISS’deki astronotların yörüngedeki laboratuvarın minyatür serasında üç hasat gerçekleştirerek cüce domates yetiştirdiğini gördü. Domatesler daha sonra donduruldu ve besin değeri açısından incelendi.

Nasa bir blog yazısında, “Taze gıda için uzayda bitki yetiştirme yeteneği ve daha iyi bir mürettebat yaşam deneyimi, gelecekteki uzun süreli görevler için önemlidir.”

“Donanım, bahçeye erişimi olmayanlar için taze ürünler sağlamak ve yaşlı insanlar ve engelli insanlar için bahçecilik terapisi olarak Dünya’da kullanılmak üzere uyarlanabilir.”

Hafta sonu Dünya’ya dönecek diğer ISS deneyleri arasında Japon uzay ajansı Jaxa tarafından üretilen ve daha verimli güneş pilleri geliştirmede yararlı olabilecek kristaller ve Kanada Uzay Ajansı tarafından mikro yerçekiminde arterlerin yaşlanma şekline ilişkin bir araştırma yer alıyor.

Uzayda yiyecek ve bitki yetiştirmek, bir Sovyet ekibinin Salyut 7 uzay istasyonunda ilk çiçeği yetiştirdiği 1980’lerden beri çeşitli uzay ajansları tarafından sayısız deneyin konusu olmuştur.

Geçen yıl, taikonotlar olarak bilinen Çinli astronotlar, ilk kez uzayda tohumlardan pirinç bitkisi yetiştirdiler . Bilim adamlarının bir pirinç bitkisinin tüm yaşam döngüsünü bir mikro yerçekimi ortamında başarılı bir şekilde ürettiği, bir tohumdan kendi tohumlarını üretebilen olgun bir bitkiye dönüştüğü ilk kez oldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here