Kadınlar, özgürce ‘KADINA ŞİDDETE HAYIR’ diyemedi!

0
Kadınlar, özgürce ‘KADINA ŞİDDETE HAYIR’ diyemedi!

İstanbul’da ‘Kadına şiddet’ eylemlerine polis müdahalesi: Gözaltılar var

25 Kasım Kadına Karşı Şiddet ile Mücadele Günü kapsamında eylem düzenlemek isteyen kadınlara İstanbul’un farklı noktalarında müdahale edildi. Çok sayıda gözaltı olduğu bildirildi.

25 Kasım Kadına Karşı Şiddet ile Mücadele Günü için Türkiye’nin birçok ilinde sokağa çıkan kadınlar eylemler gerçekleştirdi. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi ise eylemlere karşı emniyet güçler tarafından kapatıldı.

Taksim Tünel’e yürüyerek eylemlerini gerçekleştirmek isteyen kadınlara polis tarafından müdahale edildi. Çok sayıda gözaltı olduğu öğrenildi.

SOL Parti, en az 10 üyesinin gözaltına alındığını duyurdu. SOL Parti’nin açıklamasında “25 Kasım eylemlerinde aralarında MYK üyemiz Esen Karaküçük, PM üyemiz Çiçek Çatalkaya ve İstanbul İl Yöneticimiz Av. Damla Atalay’ın da bulunduğu 10 arkadaşımız çok sayıda kadın ile Taksim’de gözaltına alındı. Sol Hukuk olarak süreci takip ediyoruz” denildi.

Öte yandan İstiklal Caddesi’ne çıkmaları engellenen kadınlar eylemlerine Haliç Köprüsü önünde devam etti. Haliç Köprüsü önünde önünde bir araya gelip açıklama yapan kadınlara polis tarafından müdahale edildi. Burada da gözaltılar olduğu bildirildi.

Haliç Köprüsü’ne kısa süreliğine kadınlar tarafından “Kadın Cinayetlerine İsyandayız” pankartı asıldı.

Umut Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Kadın cinayetlerine isyandayız! 25 Kasım için farklı farklı noktalardan Taksim Tünel’e ulaşmaya çalışan yüzlerce kadın polis saldırısına uğradı ve gözaltına alındı. Karaköy’e yürüyen kadınlar, ‘Kadın Cinayetlerine İsyandayız’ pankartını Haliç’e astı” ifadelerine yer verildi.

Ankara’da 5 kişi gözaltına alındı                                                                                    
Ankaralı kadınlar, “Erkek ve devlet şiddetine itaat yok, isyan var” sloganıyla sokağa çıktı. Alana pankartla girmek isteyen 5 kadın gözaltına alındı.

Ankara'da kadınlar sokağa indi: 5 kişi gözaltına alındı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde Ankaralı kadınlar Sakarya Caddesi’nde toplandı. Yoğun güvenlik önlemi alınan meydana, kadınlar polis aramasının ardından girdi.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Erkek ve devlet şiddetine itaat yok, isyan var” dedi.

“Direne direne kazanacağız”, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Kadınlar savaş istemiyor”, “Kadınları değil katilleri yargıla” sloganları eşliğinde eyleme başlayan kadınlar, “Nafaka hakkıma dokunma”, “İranlı kadınlar yalnız değildir”, “Şiddetinize boyun eğmeyeceğiz”, “Boşanmayı değil, şiddeti engelle”, “Aile değil kadınız” pankartları taşıdı.

İranlı kadınların mücadelesine selam gönderen platform üyeleri, ana pankartlarının polis tarafından alana alınmadığını ifade ederek tepki gösterdi. Yapılan müzakere sonucu üzerinde “Erkek ve devlet şiddetine itaat yok, isyan var” yazılı pankart içeriye alındı.

Pankartın alana alınmasıyla Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan basın açıklamasında, “Biz kadınlar, ‘erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var!’ demek için bugün de sokaklarına çıktık” denildi.

Basın açıklaması devam ederken alana yanlarında getirdikleri döviz ile girmeye çalışan 5 kadın gözaltına alındı.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here