“Sadece lanet olası çarşafları yıka!”… Sağlık için çarşafları ne sıklıkla değiştirmek gerekiyor?

0

“Sadece lanet olası çarşafları yıka!”… Sağlık için çarşafları ne sıklıkla değiştirmek gerekiyor?

Hazırlayan ve Sunan: Tuğçe Sayın 

Çarşafları yıkamak, kolayca unutulan işlerden biridir.Ancak, bir noktada daha ileri gidemeyeceğimize ve harekete geçmemiz gerektiğine karar verdiğimiz şeylerden biri de nevresim ve çarşafların hijyenidir.

Bazıları için bu sadece bir hafta sürebilir ve uzmanların BBC’ye tavsiye ettikleri zamanlama ise; En fazla iki hafta!

Çarşaflarınızı gerçekten ne sıklıkla yıkamanız gerekiyor?

Bir araştırma, bekar erkeklerin neredeyse yarısının onları yıkamaya göndermek için dört ay beklediğini ortaya çıkardı.

Çarşafları yıkamak, kolayca unutulan işlerden biridir. Yorgunsunuz, yatmaya hazırsınız ve çarşafları sıyırmak ve lastikli bir çarşafı şiltenin etrafına çekip bükmek pek de doğru bir fikir değil.

Bu, bekar erkeklerin neredeyse yarısının yakın zamanda yapılan bir araştırmaya  göre çarşaflarını yıkamak için geçen süreydi . %12’si en son ne zaman yıkadıklarını hatırlamadıklarını itiraf etti ki, bu daha da lağım çukuru.

Uzman psikolog, sinirbilimci ve uyku uzmanı Dr Lindsay Browning, Radyo 1’e “Bu gerçekten iyi bir plan değil” dedi . “Çarşaflara ter giriyor, bu da onların sadece iğrenç kokmasına değil, aynı zamanda oldukça tıkanmasına da neden oluyor.”

%62’si nevresimlerini iki haftada bir temizlediklerini ve çiftlerin genellikle üç haftada bir temizleme eğiliminde olduğunu söyleyen bekar kadınlar daha başarılı oldu.

Dr Browning, kış aylarında biraz daha gevşek olabileceğimizi, ancak terli bir yaz aylarında çarşafları yenilemenin şart olduğunu söylüyor.

Bazıları geceleri duş almanın çarşafları daha uzun süre temiz tutmanın anahtarı olduğunu düşünse de, Dr Browning hala yatakta ölü deri hücreleri attığınız ve her akşam çarşaflarınızın üzerinden nefes aldığınız konusunda uyardı.

Dr. Laura Baillie

Open University’de sosyal bilimler alanında yardımcı öğretim görevlisi olan Laura Baillie, geçtiğimiz günlerde VICE’a , çarşaf değiştirmedeki ayrımın ‘silahlı beceriksizlik’ denen bir şeye indirgendiğine inandığını söyledi.

“Silahlaştırılmış beceriksizlik, genellikle evde daha az şey yapmak için çaresizmiş gibi davranan erkekler anlamına gelir” diye açıklıyor. “Bir şeyi nasıl yapacağınızı bilmiyormuş gibi davranırsanız, onun hüsrana uğrayacağı ve sonra görevi sizin yerinize üstleneceği ve sizden bir daha yapmanızı istemeyeceği fikri.”

Baillie şunları ekledi: “Şahsen, yattığım ve iğrenç çarşafları olan erkekler, onlara bakması için her zaman başkalarına güvendi: bir anne, eski bir eş, vb.”

Bazıları, çarşaf yıkamak gibi ev işlerindeki gevşekliğin erkek akıl sağlığı krizinden kaynaklanabileceğini varsayarken, Beyond Blue’dan alınan istatistikler , erkeklerin depresyon ve kaygı yaşama olasılığının kadınlara göre daha düşük olduğunu öne sürüyor.

Verileri, 16 ila 85 yaşları arasındaki Avustralyalı erkeklerin %12,2’sinin, kadınların ise %17,8’inin yaşamları boyunca duygusal bir bozukluk yaşadığını gösteriyor.

Öte yandan, erkeklerin ruh sağlığı durumları için yardım arama olasılığı çok daha düşüktür, bu da durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Yani, bu eğilimler ile birinin çarşafı değiştirme olasılığı arasında bulanık bir bağlantı var.

Kişinin kişisel hijyeni ne kadar önemsediğine dair bazı unsurlar var gibi görünüyor. Çalışma, erkeklerin çarşafları “hijyenik olmayan” olarak belirlemesinin kadınlardan ortalama olarak bir hafta daha uzun sürdüğünü buldu. Çarşaflara “iğrenç” demeleri de kadınlardan bir hafta daha uzun sürdü. Her cinsiyetten beklenen temizlik standardında bazı farklılıklar olduğunu gösteriyor.

Yine, bu rakamların ortalamalara dayandığını hatırlamak önemlidir.  Çarşaflarını düzenli olarak temizleyen birçok erkek ve temizlemeyen birçok kadın olduğu kesin. Her iki durumda da, Daily Mail’e göre ortalama bir insan her gün ortalama 1,5 gram deri kaybeder ve bu esas olarak fazla mesai çarşaflarınızda birikmektedir.

“Yani, sadece lanet olası çarşafları yıka!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here