ABD BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE GAZZE’DE ATEŞ KES KARAR TASLAĞI ÖNERDİ

0

ABD BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE GAZZE’DE ATEŞ KES KARAR TASLAĞI ÖNERDİ

Gazze’de İsrail saldırıları başlayalıberi BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ateş kes karar taslaklarını sürekli veto eden ABD bu defa konseye geçici ateş kes karar taslağı sundu. Karar taslağında İsrail’in Refah’ta kara harekatı yapmasına karşı çıkan bir madde de var.

Cezayir, bir süre önce BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de insani yardım için ateş kes öneren bir karar taslağı sunmuş, ABD rehinelerin serbest bırakılması sürecini baltalayacağı gerekçesiyle bu karar taslağını veto edeceği sinyalini vermişti.

Bu kez kendisi ateş kes karar taslağı hazırlayan Washington yönetimi, metinde mümkün olan en kısa sürede tüm rehinelerin serbest bırakılması fonmülüne dayalı olarak geçici ateş kese verdiği desteğin altını çiziyor. Karar taslağında Gazze’deki Filistinlilere insani yardım sağlanmasının önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunuyor.

ABD’nin taslak metni, “mevcut koşullar altında Refah’a yönelik büyük bir kara harekâtının sivillere daha fazla zarar vereceği” belirtiliyor ve daha fazla sivilin yerinden olacağını vurgulanıyor. Söz konusu kara harekatının komşu ülkelere yönelik olarak da olumsuz etkiler yaratacağına da dikkat çekiliyor.

Reuters’e konuşan bir üst düzey bir yetkili ABD’nin karar taslağının Güvenlik Konseyi’nde oylanması  için acele etmediğini, müzakerelere zaman ayırmayı planladığını belirtti.