Yusuf DİLBER; Dijital Aktivizm Nedir?

0

Yusuf DİLBER

Dijital Aktivizm Nedir?

Dijital aktivizm internet üzerinden gerçekleştirilen gayri resmî eylemlere katılmak veya politik, sosyal bir duruma destek vermek diye tanımlanabilir. Örneğin, internet üzerinden gerçekleştirilen bir imza kampanyasına katılmak, retweet etmek, hashtag oluşturmak gibi.

Dijital aktivizm internet üzerinden gerçekleştirilen gayri resmî eylemlere katılmak veya politik, sosyal bir duruma destek vermek diye tanımlanabilir. Örneğin, internet üzerinden gerçekleştirilen bir imza kampanyasına katılmak, retweet etmek, hashtag oluşturmak gibi. Başka bir deyimle internet üzerinden gerçekleştirilen gayri resmi eylemlere katılmak veya politik, sosyal bir duruma destek vermek diye tanımlanabilir. Örneğin, bir online dilekçeyi imzalama veya bir sosyal medya web sitesinde bir kampanya grubuna katılma, retweet etme, hashtag oluşturma gibi. Terimin internet aktivizmi, e-aktivizm, siber aktivizm gibi farklı kullanımları da var ama dijital aktivizm yerleşmiş görünüyor.


Tweet atma veya beğenme gibi sosyal medya eylemlerini gerçekleştiren insanlar yani dijital aktivistler, gerçek kamusal alanda bir şey yapmadan bir duruma sosyal ağlardan katkıda bulunarak kendilerini rahatlatmak istemeleri yüzünden eleştirilirler. Aslında, bu tür katılımlar bence değerlidir. Ancak bu duruma pek çok eleştiri gelmektedir. Dijital Aktivizim’in politik ve sosyal bir etkiye sahip olmadığını, sadece bireylerin kendilerini iyi hissetmesi için yapılan çevrimiçi aktivistlik olduğunu öne süren bazı eleştiriler mevcut. Eleştirinin bir diğer tarafı ise daha kararlı protesto versiyonlarından vazgeçme olanağı vermesidir.  Ancak sosyal ağlarda protesto gerçekleştirmek insanların kendilerini kanıtlamasını sağlar. Ayrıca tepkilerin daha kararlı biçimlerde yayılmalarıyla sonuçlanır. Facebook beğenileri, durum güncellemeleri veya sosyal değişim için retweet’ler gibi eylemlerin etkisi toplum üzerinde oldukça fazladır ve küçük görmemek gerekir. İnsanların çevrimiçi harekete geçmesi, gerçek kamusal alanda bir şey yapmayacakları anlamına gelmemektedir.


Online dilekçeler, bireylerin ellerinde bulundurdukları dijital silahların bir parçasıdır. Bir dilekçeyi imzalamak doğrudan değişimi gerçekleştirmese de gerçekleşmesi yolunda bir ivme kazandırabilir. Büyük miktarlarda imza toplamak sadece bir politikanın popülerliğini değil, bir hareketin temeli haline gelebilir. Tabii ki, bir Twitter, Change.org benzeri gerçek kamusal alana katılmakla aynı şey değil. Ancak sanal protestosunu ifade eden on binlerce insanın güçlü bir psikolojik ve duygusal etkiye sahip olabiliyor. Ek olarak, insanlar dijital aktivizm yoluyla gücünü tam olarak kavradıkça, gücü elinde tutmak için kolektif bilince sahip olacaklardır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here