NÖROLOJİ PROFESÖRÜNÜN MAKALESİNDE MS HASTALIĞI: “ALLAH’TAN GELEN CEZA OLDUĞUNA İNANIYORUZ”

0

NÖROLOJİ PROFESÖRÜNÜN MAKALESİNDE MS HASTALIĞI: “ALLAH’TAN GELEN CEZA OLDUĞUNA İNANIYORUZ”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Profesör Doktor Hüseyin Çaksen’in yayımlanan bir makalesinde MS (Multible Scleroris) hastalığını bazı hastalarda Allah’tan gelen bir ceza olarak tanımlaması tartışmalara yol açtı.

Profesör Doktor Caksen, Pediadric Neuorology dergisinde yayımlanan “Hastaların Multiple Sclerosis Nedenine İlişkin Doğaüstü İnançları” başlıklı makalesinde birçok nörolojik hastanın hastalıklarını kadere ve Allah’ın iradesine bağladıklarını belirtiyor. Profesör Hüseyin Caksen, söz konusu inancın Kuran’da, hadislerde ve tefsirlerde de yer aldığını anlatıyor ve makalesinin özetindeki sonuç bölümünde ulaştığı 3 sonucu şöyle açıklıyor:

“Sonuç olarak, dünyadaki pek çok kültürde MS hastalarının hastalıklarının nedenini dini bağlamda doğaüstü nedenlere bağladıklarını vurgulamak isteriz. Bu inançlarını, tepkilerinden korktukları için sağlık profesyonelleri ile paylaşmazlar. İkinci olarak, bilimsel olarak kanıtlanamasa da, bazı MS hastalarında hastalığın ana nedeninin Allah’tan bir hediye, sınav veya ceza gibi doğaüstü nedenler olduğuna kuvvetle inanıyoruz. Üçüncüsü, kader, Allah’ın takdiri, Allah’tan bir hediye veya imtihan gibi doğaüstü sebeplere inanan birçok MS hastası psikososyal, zihinsel ve ruhsal olarak huzur ve rahatlık bulmuştur. Bu nedenle, sağlık profesyonellerinin doğaüstü nedenler konusunda dini bağlamda eğitilmesi ve MS hastalarının doğaüstü inançlarını sağlık profesyonelleriyle tartışmaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

 

Çocuk Nörolojisinde uzman olan Prof. Caksen’in söz konusu makalesi özellikle sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Bazı meslektaşları Caksen’i eleştirirken bazı öğrencileri ve bazı meslektaşları Profesör Hüseyin Caksen’in bilimsel makale konusunda çk çalışkan bir isim olduğunu belirttiler.