20’li, 40’lı, 60’lı yaşlar…Yaşlandıkça alkol vücudunuzu nasıl etkiler…

0

20’li, 40’lı, 60’lı yaşlar…Yaşlandıkça alkol vücudunuzu nasıl etkiler…

Alkol söz konusu olduğunda “ölçülü miktarda içmek” temel kuraldır, ancak bir doktor bunun tüm faktörlerin yaşla ilgili olduğunu öne sürmektedir.

20’li yaşlarında içki içmeyi deneyimleyen çoğu insan gibi, gençlik organlarının bununla mücadele edebilmesi nedeniyle akşamdan kalmalık o kadar da güçlü olmayabilir; ama neden?

San Francisco’lu geriatri uzmanı ve demans uzmanı Dr. Elizabeth Landsverk, “Karaciğer ve beyin bu dönemde en fazla dirence sahip” dedi . “Ön loblar (akıl yürütme ve muhakeme) pek gelişmemiş. Kişinin daha fazla içmeye veya daha fazla risk almaya açık olması daha olasıdır ve bu da ileride sorunlara yol açacak alışkanlıkların oluşmasına neden olabilir.”

Bunun mutlaka alkol zehirlenmesi gibi bir şeyle ilgisi yoktur çünkü bu aşırı içkiden kaynaklanabilir.

Landsverk haftada bir kadeh şarap içmenin fazlasıyla iyi olduğunu, bazı doktorların günde bir kadeh şarap içmenin o kadar da kötü olmadığını söylemesine rağmen geriatri uzmanı bunun hep birlikte “nörotoksik hale geldiğini, bunun sizi yakalayabileceğini” söylüyor.

Nörotoksik terimi, insan yapımı veya doğal olsun, kişinin beyninin yanı sıra periferik sinir sistemine de zarar veren herhangi bir toksik maddeyi ifade eder.

“Kendinize şunu sorun: Sağlığınız nasıl? Amerika’da salgın haline gelen obezite, yağlı karaciğer riskini artırıyor” diyor Landsverk. “Alkol karaciğer hastalığı ve yara izi (siroz) riskini artırır.”

Bir kişi 40’lı yaşlarına ulaştığında, alkolün nedenleri ve etkileri, bugün birçok kişinin karşılaştığı tanıdık sağlık sorunlarıyla birlikte tekrar ortaya çıkar.

Landsverk, “Obezite, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterolün tümü kalp krizi, felç ve küçük felçli demans riskini artırıyor” dedi.
“Bu koşullardan herhangi biriyle yaşıyorsanız, az miktarda alkol bile kalp krizi veya felç gibi olay riskinizi daha da artırabilir, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun.”

Bir kişi 50 ila 60 yaşlarına ulaştığında, alkol dehidrojenaz adı verilen bir enzimin kaybı nedeniyle alkol, vücudu büyük ölçüde bozar ve alkollü içecekleri metabolize edemez.

Landsverk, “Alkol, damar hasarı ve demans risklerinin yanı sıra meme kanseri, yemek borusu kanseri ve karaciğer kanseri (hastalık sonrası) riskini de artırıyor” dedi.

“Yaşlandıkça kanser riski önemli ölçüde arttığından, karışıma herhangi bir miktarda alkol eklemek bu riski yalnızca daha da artıracaktır.

“Ayrıca, yaşlandıkça iyi bir uyku daha da zorlaşıyor” diye ekledi. “Kafein, sigara ve alkol gibi maddelerin hepsi uykuyu engelliyor.”

Landsverk, alkolü şeker çubuğuna benzeterek insanlara alkolün ne kadar “hoş” olduğunu ancak her öğünde yenemeyeceğini düşünmesini tavsiye etti.