DSÖ: AFRİKA, DÜNYADAKİ EN YÜKSEK İNTİHAR ORANINA SAHİP KITA

0

DSÖ: AFRİKA, DÜNYADAKİ EN YÜKSEK İNTİHAR ORANINA SAHİP KITA

Dünya Sağlık Örgütü, kıtada bu sorunu önlemek için bir farkındalık kampanyası başlatırken, Afrika’nın dünyada intihar ölümlerinin en yüksek olduğu bölge olduğu uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, Afrika’da her yıl 100.000 kişiden yaklaşık 11 kişinin intihar nedeniyle öldüğünü ve bu rakam 100.000 kişi başına dokuz olan küresel ortalamanın üzerinde olduğunu söyledi.

Bu durum kısmen, 1990’da rapor edilen 53 milyona kıyasla şu anda 116 milyon insanı etkileyen ruh sağlığı koşulları da dahil olmak üzere risk faktörlerini ele almak ve önlemek için yetersiz önlem alınmasından kaynaklanmaktadır.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesinde başlatılan kampanya, intiharı önleme çabaları da dahil olmak üzere ruh sağlığı programlarına yönelik finansmanı artırmak için kamu bilincini artırmak ve hükümetlerin desteğini harekete geçirmek için 10 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Girişim, sağlık profesyonellerinin intihar düşünceleriyle karşı karşıya kalanlara desteği artırmalarını ve bu düşünceleri yaşayabilecek kişileri nereden yardım alabilecekleri konusunda eğitmeyi amaçlıyor.

Kampanya ayrıca, ihtiyacı olanların nasıl tespit edilip onlara yardım edileceği ve intiharla ilgili damgalanmanın nasıl ele alınacağı konusunda toplumda farkındalık yaratmayı da amaçlıyor.

Afrika kıtası, dünyadaki en yüksek intihar oranlarına sahip 10 ülkeden altısına ev sahipliği yapıyor.

Afrika’da en yaygın intihar yöntemleri ası ve pestisit otointoksikasyonu ve daha az oranda boğulma, ateşli silah kullanımı, yüksek yerlerden atlama veya aşırı dozda uyuşturucudur.

Araştırmalar, BM ajansının ayrıntılı açıklamasına göre, Afrika’da tamamlanan her intihar için 20 girişim olduğunu gösteriyor.

“İntihar önemli bir halk sağlığı sorunudur ve intiharla her ölüm bir trajedidir. DSÖ Afrika bölge direktörü Matshidiso Moeti yaptığı açıklamada, ne yazık ki, intiharı önleme ulusal sağlık programlarında nadiren bir önceliktir” dedi.

Moeti, “Afrika’da intihara katkıda bulunabilecek ruhsal bozukluklar gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların ve kronik hastalıkların artan yükünü ele almak için önemli ölçüde yatırım yapmak önemlidir” dedi.

Afrika’da, hükümetlerin yatırım eksikliği, ruh sağlığı hizmetlerinin yeterli şekilde sağlanmasındaki en büyük zorluktur.

Bu düşük yatırım nedeniyle, kıtada her 500.000 nüfusa bir psikiyatrist düşüyor, bu da DSÖ tarafından önerilenden yüz kat daha az.

Geçen Ağustos ayında, Afrika sağlık bakanları ruh sağlığı hizmetlerini güçlendirmeye yönelik yeni bir stratejiyi onayladı ve tüm ülkelerin bir ruh sağlığı politikasına veya mevzuatına sahip olmasını sağlamak da dahil olmak üzere 2030 için hedefler belirledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here